Манолова на посещение в с. Труд заради протестите срещу новопостроената централа

Манолова на посещение в с. Труд заради протестите срещу новопостроената централа
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

 

Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна днес с инициативния комитет и жители от пловдивското село Труд, които от повече от година се оплакват от непоносимата миризма, застилаща селото откъм новопостроената централа за производство на енергия от биомаса, предаде БГНЕС.

Инсталацията работи от началото на 2015 г., разположена е в землището на селото и обгазява близкия квартал. Хората подаваха редица жалби към РИОСВ, оттам правеха проверки и не откриваха сериозни нарушения. Конфликтът ескалира през лятото, когато беше сформиран инициативен комитет, който, от своя страна ,предизвика извънредна общинска сесия.

Последваха нови проверки, които даваха половинчат отговор на оплакванията на хората. А те продължиха да страдат от фекалната миризма, която изпълва въздуха на селото, от тежките цистерни, преминаващи през селото, от праха, от вибрациите, които усещат близките къщи. Първоначалното инвестиционно намерение за централата предвижда преработка на растителни отпадъци. Впоследствие се променя и нормативната база и без особени трудности към суровините се прибавя и оборски тор.

През октомври напрежението в селото стигна своя връх, на 20.10. жителите излязоха на протест и блокираха оживения път Пловдив-Карлово за половин час. В редиците на протеста бяха и кметът на Труд и кметът на община Марица. Засега инвеститорите- фирма "Билд Инвест сит", постигнаха единствено контролирано изпускане на миризмата- вместо през деня, тя се усеща в малките часове на нощта. Поводът за посещението на Мая Манолова днес е жалба до институцията от хората, които продължават да търсят правото си на чист въздух. 

#Мая Манолова #Труд #Билд Инвест сит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници