Ирландия каза голямо „да" на фискалния пакт на ЕС

Ирландия каза голямо „да" на фискалния пакт на ЕС
60% от гласувалите послушаха призивите на правителството и на голяма част от бизнеса да подкрепят европейския договор за строга бюджетна дисциплина. Снимка: prospectmagazine.co.uk
A A+ A++ A

Ирландците показаха силна подкрепа за новия фискален пакт на Европейския съюз, като почти две трети от тях дадоха своето „да" на проведения в четвъртък референдум, сочат официалните резултати от гласуването.

Да упражнят правото си на глас излязоха половината ирландци от избирателните списъци, като 60% от тях послушаха призивите на правителството и на голяма част от бизнеса да подкрепят европейския договор за строга бюджетна дисциплина, предаде „Дневник", цитирайки „Ройтерс".

Ако бяха отхвърлили договора, ирландците нямаше да спрат приемането му, тъй като за това са необходими 12 от 17 страни в еврозоната.

Ирландия обаче щеше да загуби правото на достъп до спасителните механизми на ЕС.

Европейските лидери следяха внимателно развитието в страната, заради лош предишен опит с провалени референдуми по европейски теми.

Ирландско „не" нямаше да доведе до преки последици за ЕС и еврозоната, но щеше да подкопае фискалния пакт и да разклати допълнително пазарите.

Минути, след като станаха ясни официалните резултати, се появиха първите поздравления в Twitter.

„Приветствам положителния резултат от ирландския референдум за пакта. Този резултат е важна стъпка към възстановяване и стабилност," заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в профила си в социалната мрежа.

„Мъдро решение от народа на Ирландия на техния референдум за фискалния пакт. Европа определено се нуждае от повече отговорност и сътрудничество," написа и шведският външен министър Карл Билд.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц публикува официално изявление, в което също изрази задоволството си от резултатите. „Това е важен ден за Ирландия и за Европейския съюз", написа той.

По думите му резултатът е важен сигнал за ангажимента на страната към еврозоната и към ЕС като цяло. Мартин Шулц обаче допълни, че правителството трябва да се вслуша и в гласовете на тези, които казаха „не".

#референдум #фискален пакт #ЕС #Ирландия #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници