Честни избори е пътят на Македония към евроинтеграцията

Честни избори е пътят на Македония към евроинтеграцията
bnr.bg
A A+ A++ A

Честни избори и изпълнението на реформите са условие за напредък в евроинтеграцията на Македония, заяви еврокомисарят Йоханес Хан представяйки доклада на Еврокомисията за напредъка на страната по пътя за еврочленство.

Страната получи още една препоръка за членство, като тази година тя е обвързана с пълното прилагане на споразумението от Пържено, с прилагането на честни и демократични избори и извършването на реформи в ключови сфери.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подчерта, че изборите са изключително важни за Македония, тъй като през последните години страната губи политическия кредит. Именно затова, той смята, че ако изборите се проведат честно, ако са прозрачни и в съответствие с международните стандарти, могат да бъдат решаващ фактор.

"Трябва да кажа, че не само изборите са важни. Те са крайъгълен камък, но веднага след това избраното правителство трябва да се фокусира върху приоритетните реформи“, подчерта Йоханес Хан в интервю радио Свободна Европа.

Годишният доклад за напредъка на Македония акцентира върху загрижеността от държавния контрол върху функционирането на демократичните институции и ключови области в обществото.

Посочва се също, че междуетническите отношения остават крехки.

По отношение на останалите области се отбелязва, че Македония има определено ниво на подготовка в реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Как умерено ниво на готовност се оценява реформите в държавната администрация, подчертава се и важната роля на гражданското общество в подкрепа на демократичните процеси. Изводът е, че е необходим напредък по отношение на конкретното изпълнение на реформите.

Посочва се, също че макроикономическата стабилност трябва да се запази, строго да се контролира бюджетния дефицит и да се подобри прозрачността при изпълнението на публичните разходи.

В доклада пише, че страната е била засегната от миграционната криза и сътрудничи с всички съседни страни и страни членки на ЕС в справянето с миграционните потоци. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници