Цената на топлото щяла да падне повече от очакваното след 1 юли

Цената на топлото щяла да падне повече от очакваното след 1 юли
Дай Боже, тоя процес да продължи и следващият отоплителен сезон клиентите на топлофикациите да имат по-малки сметки, каза Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 юли цената на топлинната енергия може да се понижи дори повече от очакваното, прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Щом „Булгаргаз“ намали цената, ние веднага ще го отразим и в топлофикационните дружества“, коментира Ангел Семерджиев след откритото заседание на ДКЕВР в петък.

Предложението на „Булгаргаз“ за цените на топлинната енергия след 1 юли 2012 г. се очаква на 8 или 11 юни.

Цените на топлото ще се намаляват допълнително с намалението на цената на природния газ, но размерът на намалението зависи от всяко топлофикационно дружество, уточни председателят на ДКЕВР.

Ангел Семерджиев обясни, че от 2012 г. е променен начинът на разпределяне на разходите, които формират цената при когенерацията на топлинната и електрическата енергия. Така дори при запазване на цената на газа, цените за топлофикационните дружества се намаляват.

„Променихме метода, като сме приели един по-съвременен метод – т.нар метод на ползите. Той доведе до това намаление на всички цени и намаление на приходите на топлофикационните дружества, но най-вече се намалява цената на топлинната енергия, особено за топлофикациите, които използват за гориво природен газ“, каза Ангел Семерджиев.

Според него по този начин дружествата се подготвят по-добре за периода, когато няма да имат преференциална цена на електрическата енергия и трябва да бъдат на свободния пазар.

„Дай Боже, тоя процес да продължи и следващият отоплителен сезон клиентите на топлофикациите да имат по-малки сметки“, заяви Ангел Семерджиев и посочи, че тенденцията в това отношение е трайна в политиката на регулатора.

#„Булгаргаз“ #Ангел Семерджиев #топлофикация #природен газ #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници