Грешки в тълкуването на клаузите в застрахователните договори в ЕС водят до 30% от оплакванията

Грешки в тълкуването на клаузите в застрахователните договори в ЕС водят до 30% от оплакванията
Източник: Association of British Insurers
A A+ A++ A

 

30% от всички оплаквания в ЕС от застрахователните договори идват от погрешно изтълкуваните клаузи. Това заяви Александру Чункан, член на EIOPA-Европейския застрахователен и осигурителен надзор по време на първата международна конференция у нас на тема: „Защита на застрахованите и осигурените”, предаде БГНЕС.

През последните 16 г. се промениха доста неща в застрахователния бизнес и се оказа, че техните потребители са на последните места в хранителната верига в този бранш и не става въпрос само за кризата от 2008 г., допълни още той. 

Тези процеси принуждават застрахователите да променят своя подход- днес клиентите са много по-ангажирани и имат справедливо представяне в много органи, в EIOPA-Европейския застрахователен и осигурителен надзор и другаде, организираха собствени работни групи в тях. Има все повече европейски мероприятия, където клиентите имат своите заинтересовани участници, подчерта Чункан.

Всички законодателства трябва да бъдат обяснени на клиентите, настоя той. Платежоспособността е само част на това уравнение, другата е Директивата за застрахователните промени. Като потребители трябва да сме инициативни и активни, да станем част от публичните консултации, които организира ЕК, смята Чункан. Преди подписването на всяка застрахователна полица, която не е за животозастраховане , трябва да бъде един документ за информираност на клиента. 

Няма значение колко документа на европейско ниво ще бъдат приети, колко близо са те до местния регулатор, важен е начинът, по който те се транспонират, отбеляза експертът. Трябва да се спазват общоевропейските и местни разпоредби. Потребителите са се развили много повече, отколкото преди 15 г. и ако не ги подкрепим, те ще потърсят други алтернативи, които са на пазара, посочи Чункан. 

#ЕС #EIOPA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници