Унгарските депутати не подкрепиха промените в конституцията

Унгарските депутати не подкрепиха промените в конституцията
commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

Унгарските депутати не подкрепиха внесените от министър-председателя Виктор Орбан промени в основния закон.

Поправките целяха забрана за заселване на мигранти в страната без да е нужно одобрението на националното събрание и властите.

За да разполага с квалифицирано мнозинство, партията на Орбан Фидес се нуждаеше само от два допълнителни гласа, но не ги получи от радикалната дясна партия Йобик, информира БГНЕС.

Йобик, която е силно антиимигрантски настроена, е естествен съюзник на Орбан, но напоследък се съревновава със социалистите като втора по популярност политическа сила в страната, и изненада неприятно министър-председателя в началото на месеца.

Съзирайки рядка възможност да наложи волята си, лидерът на Йобик Габор Вона обяви след среща с Орбан, че ще подкрепи промените в конституцията, ако правителството отмени действащата „схема” за получаване на гражданство срещу пари, която облагодетелства главно богаташи от Русия, Китай и Близкия Изток.

Йобик отдавна нарича тази процедура „мръсен бизнес” и риск за националната сигурност, тъй като от нея може да се възползват и джихадисти от „Ислямска държава”.

„Нито на богати, нито на бедни мигранти трябва да се разрешава да се заселват в Унгария”, подчерта Вона.

Тъй като не е свикнал да не постига желаното откакто спечели мнозинство през 2010 и преизбиране през 2014 година, Орбан беше заварен неподготвен от ултиматума и първоначално каза, че „ще обмисли” исканията на Вона.

По-късно обаче лидерът на Фидес декларира пред парламента, че „правителството няма да се подаде на шантаж” и настоя Йобик да не обвързва предоставянето на гражданство срещу дарения с промяната на конституцията, която нарече „въпрос от национално значение”.

Наблюдатели отбелязват, че днешното гласуване може да отприщи нарастваща борба за власт между Фидес и Йобик преди следващите редовни избори през 2018 година.

Парламентарното гласуване се проведе след скъп и причинил разкол референдум на 2 октомври, на който 3,3 милиона гласоподаватели подкрепиха отказа на Орбан да приеме плана на ЕС за квотно разпределение на бежанци.

Допитването обаче не е валидно заради ниската избирателна активност на 10-те милиона унгарци.

Дори вотът да не получи нужните гласове, това пак ще е победа за Фидес, чийто рейтинг спадна заради твърдата позиция по мигрантския въпрос, казва Корнелия Магяр – директор на будапещенски изследователски център.

След това Орбан ще може да продължи с антиимигрантската си риторика до следващите избори през 2018 и ще обвини Йобик, че предава националните интереси, заключава наблюдателката. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници