Решено: Парламентът ще има думата върху Брекзит

Решено: Парламентът ще има думата върху Брекзит
News.bg
A A+ A++ A

Единствено парламентът има силата да започне Брекзит, като уведоми Брюксел за намеренията на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това разпореди британският Върховен съд в заключение на делото за това дали британското правителство може еднозначно да реши кога да активира Член 50, с който да се започне процесът.

Решението по всяка вероятност ще забави темпото на излизане на страната от ЕС и представлява удар по премиера Тереза Мей, която настояваше, че единствено правителството може реши кога да активира Член 50, пише британският в. „Гардиън“, пише БГНЕС.

“Съдът не приема аргументите, изведени от правителството“, се казва в решение на комисията от трима съдии, която разглежда казуса. Според него министър-председателят на страната не разполага с властта да издава предупреждение за напускането на съюза.

Правителството от своя страна ще обжалва решението, съобщиха в изявление от офиса на Мей, посочвайки, че страната вече е провела референдум за излизането си от общността. Новото изслушване би могло да се състои най-рано следващия месец

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че правителството се чувства „разочаровано“ от решението, но е „решено да уважи резултатите от референдума“, посочва АФП.

Освен ако не бъде обжалвано пред второинстанционен съд, решението заплашва да предизвика смут в плановете на правителството, тъй като процесът на Брекзит ще бъде подложен на пълен парламентарен контрол.

Правният спор, обект на делото, се фокусира върху Член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата по излизането на дадена държава от ЕС. Според члена всяка държава членка може да напусне „в съответствие със своите конституционни разпоредби“ - израз, който позволява и на двете страни да търсят противоположни интерпретации.

„Гардиън“ посочва още, че съдебното решение може да подкопае властта на премиера при воденето на преговорите с по условията за напускането на ЕС.

Тереза Мей заяви по-рано, че възнамерява да отключи Член 50 през март следващата година и обвини противниците си в опит да забавят процеса.

По-голяма част от членовете на долната Камара на общините в парламента подкрепяха оставането на страната в европейската общност по време на референдума от юни месец тази година, на който мнозинството от избирателите подкрепиха раздялата на Лондон с ЕС. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници