Цецка Цачева: Президентът трябва по-често да присъства на пленарните заседания

Цецка Цачева: Президентът трябва по-често да присъства на пленарните заседания
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът трябва по-често да присъства на пленарните заседания на Народното събрание и да информира депутатите за това как той изпълнява своите правомощия. Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева при среща с президента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, пише БГНЕС.

Цачева коментира, че за нея е важна тази среща, защото президентът представлява единството на нацията, което се схваща в няколко плана - диалог с гражданите, НПО и политическата система като цяло. В тази кампания Цачева заяви, че чува от опонентите си аргументи, които “галят слуха”, но не съвпадат с правата на президента.

Силата на президентската институция зависи от президента и изпълнението на неговите права и задължения. Мястото на синдикалните организации е по отношение на социалната държава, но е в тясна връзка с правовата държава и демократичните устои, коментира тя. Цачева заяви, че ежедневно се среща с много хора, които споделят, че са уморени от политическите кризи, както и от това, че близо до нас има военни конфликти, информира БГНЕС.

Моят опонент е политическата апатия, категорична бе Цачева. Разбирам хората, които очакват всичко да се случва по-бързо, но това са възможностите на държавата и обективностите около нас.

Относно правото на президента да налага вето, Цачева заяви, че енергията на гражданското общество може да бъде използвана и това да бъде легитимното средство за диалог, за да не е само механично връщане на закона. Относно различните структурни политики, Цачева заяви, че обществото ни има нужда от справедливост, а немалка част от българите не вярват в тази справедливост.

Кандидатът за президент коментира и реформата в съдебната система, като посочи, че има нужда от независим и работещ съд. За мен като юрист само фактът, че имаме закон, който регулира дадени отношения не означава, че сме си свършили работата, защото проблемите опират до това как се прилага законът.

Цачева коментира и подписаното споразумение между Канада и ЕС, като каза, че решението е, че то ще влиза поетапно в сила и ще подлежи на задължителна ратификация от всяка страна за всеки етап.

Относно правата на работниците и предвидените арбитражни съдилища, тя заяви, че е намерено общо решение за Независим трибунал, в който членовете ще бъдат избирани от държавите, а не от корпорациите. Относно защитата на трудовите права на гражданите и малките и средни предприятия, Цачева посочи, че след споразумението ще бъдат облекчени митата, което ще е в полза за бизнеса.

Цачева коментира и темата за образованието като заяви, че не можем да имаме просперираща нация, без да имаме образована нация, но се къса връзката между потребностите на пазара и онова, което младите хора учат. Според нея в момента висшето образование произвежда безработни. Хората не могат да намерят реализация на това, което са учили.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино