20 000 полицаи ще охраняват изборния процес

20 000 полицаи ще охраняват изборния процес
БГНЕС
A A+ A++ A

Целият ресурс на МВР ще бъде включен в охраната на изборния процес. Не по-малко от 20 000 полицейски служители в цялата страна ще бъдат пряко ангажирани с охраната на изборните секции. Това заяви на пресконференция Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД „Национална полиция”, пише БГНЕС.

В МВР е създадена необходимата организация относно осигуряване на реда по време на провеждане на изборите. Създадени са оперативни щабове във всяка областна дирекция на МВР за осигуряване на обществения ред. За изборите на 6 ноември към настоящия момент има изградени 31 районни избирателни комисии (РИК), като в Пловдив са две, а в София-три.

Изборните места в България са 7062, а броят на изборните секции е 12 249. От тях 162 секции са подвижни и 276 са временно разкрити в затвори и болници, домове за стари хора. Създадена е организация относно изборните книжа и материали, като началото на стартирането беше на 27 октомври, днес приключва транспортирането за София, а утре за София област. Поети са под охрана и всички 31 РИК и местата, където в момента се съхранят изборните материали в съответните области. Беше говорено да се изместят част от срещите от професионалната футболна лига. Всички са били изместени с изключение на срещата на „Лудогорец” и ЦСКА.

Служителите на МВР поемат под денонощна охрана секциите в събота и ще участват в охраната на изборните материали до секции. Те ще се движат със самостоятелни полицейски автомобили, няма да има смесване на изборни материали в полицейските автомобили. След края на изборния ден в 20.00 часа, ако има желаещи да гласуват до 21.00 часа, служителите на МВР ще участват в транспортирането на изборните материали до секционните избирателни комисии. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино