Божидар Данев се оказа сътрудник на Държавна сигурност

Божидар Данев се оказа сътрудник на Държавна сигурност
Божидар Данев е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет 1990 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев, сочи проверка на Комисията по досиетата сред национално представените работодателски организации.

Той е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет 1990 г. За него в архивите на бившите комунистически служби има собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, два тома материали и др.

В отговор на информацията от Комисията по досиетата Божидар Данев обяви, че ни никога не е крил принадлежността си към службите и не се срамува, че е работил за научно-техническото разузнаване.

„Приятели, днес Комисията по досиетата обяви, че съм сътрудничил на ДС. Никога не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване, при това срещу комунистическа страна," написа на страницата си във Фейсбук председателят на БСК.

„Готов съм (и желая) да се публикува цялото ми досие, за да се види, че то е пълно с доноси срещу самия мен, но не и обратното," допълва той и подчертава, че не е получавал възнаграждения за това и не е писал доноси.

„Не съм правил изрично публично достояние този факт от моята биография, тъй като не смятам, че съм извършил нещо нередно. Напротив, считам, че всеки българин трябва да работи за развитието на икономиката на страната," завършва коментара си шефът на БСК.

Сред проверените общо 94 лица 12 души от бившето и настоящото ръководство на БСК са обявени за агенти на ДС: Борислав Манахилов, Величко Александров, Димитър Петков, Илия Левков, Кирил Станулов, Красимир Станев, Никола Добрев, Радосвет Радев, Румен Атанасов, Стилиян Баласопулов, Христофор Дочев, Цветан Тончев.

От обявените имена член на настоящия управителен съвет е Величко Александров, който е бил сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана от 1980 г.

Изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев е бил член на ръководството на БСК до 2008 г. Той е сътрудничил на управлението на МВР в Балчик по линия на Второ главно управление с псевдоним Борис.

В Асоциацията на индустриалния капитал в България проверката е обхванала 33 души, като са установени данни за Бойко Недялков, Георги Балански, Георги Бонин, Петър Нейчев, Румен Атанасов, Юри Аройо.

Комисията по досиетата е проверила и 29 души от Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане“, от които е установила данни за двама – Камен Манев и бившия депутат от БСП Пламен Ранчев.

#Комисия по досиетата #Божидар Данев #Българска стопанска камара #БСК #Държавна сигурност #Асоциация на индустриалния капитал в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници