Турският премиер подкрепи въвеждането на смъртното наказание, но с ограничен режим (обзор)

Турският премиер подкрепи въвеждането на смъртното наказание, но с ограничен режим (обзор)
Източник: Евроком
A A+ A++ A

 

Ако политическите партии постигнат споразумение и при наличието на национално съгласие, смъртното наказание може да се въведе с ограничен режим, заяви турският премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, предаде БГНЕС.

Според него връщането на смъртното наказание е въпрос на конституцията и на компромиса, и поправките не представляват връщане назад. Той припомни, че идеята за връщането на екзекуциите се роди при опита за военен преврат от 15 юли от народа, който не иска повторение на подобни събития, но правителството не е в състояние да ги наложи еднолично, съобщава информационната агенция „Доган“.

„Промените в конституцията, които искаме да направим, ще бъдат последният удар върху фокуса на метежниците и така ще премахнем опеката от дневния ред на демокрацията в Турция. В миналото на всеки 10 години се правеха преврати с цел да прекъснат пътя на страната ни към развитието. Едни хора искаха икономическа, политическа и социална нестабилност, и никога не са приемали силната политика, развитието на демокрацията, създаването на силно и стабилно правителство“, посочи премиерът по време на заседанието на парламентарната група на ПСР.

Той обвини лидера на основната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу в действия срещу новия дух на единството на народа, установен в нощта на метежа и отбелязал върха си на заключителния митинг в защита на демокрацията в Йеникапъ, Истанбул. „Не минава и ден този човек да не прави опити за прогонване на този дух. Народно-републиканската партия /НРП/ е като чаршия, винаги е против всичко, посланията им са обратни на нашите и си въобразяват, че по този начин правят политика. Сега е моментът всички партии да се обединят за проблемите на страната и да загърбят политическите си разногласия, да подкрепят промените в конституцията. Ако ще правим политика, отиваме на изборните митинги. ПСР е гарант за развитието на Турция, а Кълъчдароглу – за това на НРП“, каза Йълдъръм.

Премиерът подчерта, че съществува голям риск от разделяне на Турция, ако не се въведе президентската система на държавното управление. В противен случай страната ще остане под заплахата на вътрешни и външни катаклизми, увери Йълдъръм. Той се спря и на операцията в редакцията на в.“Джумхуриет“, като подчерта, че свободата на медиите не е проблем за кабинета, напротив, ще я защитава докрай.

„Има отворена правна процедура срещу издателите на вестника, по заповед на прокуратурата в Истанбул са извършени арести и веднага се заговори, че се убива свободата на печата. Ние сме свикнали с тези нападки. Нямаме проблем с тази свобода, но с европейските ни приятели не можем да се разберем по този въпрос – след всяка стъпка в борбата ни срещу тероризма те вадят на преден план медийната свобода. И станал един в Европейския парламент да разправя, че арестите във вестника престъпвали червената линия на Европа! Братко, ние с твоите линии няма да се занимаваме, червените линии пред нас може само народът ни да чертае, какви са разпоредбите на твоята линия? Ние можем да задраскаме твоята линия, върху твоята да очертаем нашата, Турция не е страна, която може да действа под заплахи. Ако бяхте толкова чувствителни към тези въпроси, трябваше да мислите, когато допуснахте рекламната изложба на терористите /от ПКК/ в Европейския парламент, къде ви беше червената линия тогава? Спрете да се занимавате със свободата на пресата, с двойни стандарти доникъде няма да стигнете, бъдете честни“, обърна се задочно към председателя на ЕП Мартин Шулц премиерът на Турция. 

#Бинали Йълдъръм #смъртното наказание #Конституцията #ПСР #НРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници