Отпуснаха 10 хил. лв награда за създателя на национално лого за председателството на България в ЕС

Отпуснаха 10 хил. лв награда за създателя на национално лого за председателството на България в ЕС
Източник: Nakratko.bg
A A+ A++ A

 

Всяка страна председател на ЕС се стреми логото й да бъде символ и отражение на нейните особености, силни страни на национално ниво. Това заяви Любомир Иванов - директор на Националния център по подготовка и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БГНЕС.

Иванов каза също, че всяка държава се стреми да покаже най-доброто, което може, защото логото дава националната идентичност на председателството на ЕС. Ако основното послание е есенция на същината към какъв ЕС се стремим и какво се стремим да направим, за да го постигнем, то логото е запомнящият се символ, който дава визуалната идентичност в председателството. Това ще се опита да направи за първи път България за своето национално присъствие, заяви Иванов.

30 декември е срокът за подаване на предложенията. Победителят ще бъде обявен през януари. След изтичане на крайния срок за подаване на проектите всички получени предложения ще бъдат пуснати на страницата на председателството ни. Съставът на журито също е оповестен там, заяви Иванов. Всички професионални организации, университети, държавни структури сами са посочили хората, които да влязат в състава на журито, каза още Иванов.

За да бъде запазена анонимността на автора при подаване на проектите, необходимите документи ще бъдат представени в отделен запечатан плик, който заедно с проекта ще получат еднакви номера и журито ще получи за оценка само проектите. Авторите ще станат известни след окончателното избиране.

Авторът на логото ще бъде поканен и ще трябва да изработи т.нар. бранд бук (brand book), т.е. детайлно описание на начина, по който логото ще бъде използвано. Авторът ще бъде възнаграден с 10 хил. лв.

Външно министерство носи отговорността за цялата кампания за ново лого, което е част от комуникационната стратегия. Още през 2012 г. е започната темата за българското председателство с книга на проф. Шикова за ротационното председателство, коментира Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи. Условията за конкурса влизат в сила от днес, защото от днес са заповедите за провеждането на конкурса.

Таня Михайлова заяви, че различни страни са избрали различен начин за изработване на логото. Малта, например, са заложили логото да бъде изработено пряко от професионалисти. В Гърция пък са оставили на комуникационните звена на държавната администрация да го изработи. Словакия е обявила публичен конкурс. България също ще създаде своето лого с публичен конкурс.

Всички българи, както и такива които се чувстват българи по дух, могат да участват без значение къде живеят в момента. Стремежът е да сме максимално отворени, заяви Иванов и уточни, че важното е да владеят графичен дизайн.

Условията за участие и това как ще бъде направен изборът са качени на страницата на председателството ни - www.eu2018bg.bg.

Относно риск от недодастатъчно добро участие, поради липса на интерес и от там създаването на некачествено лого, Иванов заяви, че няма начин да няма риск, но се надява амбицията и престижът да стимулират творците да изработят добро лого и резултатът да е добър. Михайлова коментира, че желанието е повече млади хора да се включат и затова са говорили с университетите, където се изучава графичен дизайн, които са поели ангажимента да пуснат на интернет страниците си условията на конкурса. Друг акцент ще са социалните медии, които са по-достъпни за младите хора. 

#ЕС #Съвета на ЕС #Любомир Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници