Ген. Радев: В България има експерти, които да работят за единна външна политика

Ген. Радев: В България има експерти, които да работят за единна външна политика
БГНЕС
A A+ A++ A

„В момента външната ни политика е сведена до еднолични изказвания, указания и действия на премиера - не винаги премерени, не винаги обосновани и не винаги защитаващи нашето национално достойнство. Затова говорим за изпълнение на политиката на „началниците”, затова говорим за внос на външна политика”.

Това заяви днес кандидатът за президент Румен Радев на среща с представители на Българското дипломатическо дружество, на която той изрази своите позиции в областта на външната политика и националната сигурност, пише БГНЕС.

Убеден съм, че в България имаме достатъчно експерти, добре подготвени дипломати, които могат да извършват анализ и да работят за рационална, единна външна политика, подчерта Радев.

Сблъсквал съм се с проблемите на дипломацията, тъй като един офицер с висш ранг работи и в тази сфера, в областта на ангажиментите ми в НАТО, обясни той. В рамките на ЕС нашата външна политика е наша вътрешна политика и влияе директно на българския гражданин, посочи Радев.

Виждам, че за да имаме ефективна, балансирана външна политика трябва да имаме надеждни източници на информация, които да работят в реално време. На второ място- канали, по които да тече тази информация и трето- органи, които да анализират информацията, задълбочена, експертно. На тази база да се изработват стратегически проекти и ежедневни решения. Тези анализи трябва да достигат до хората, които вземат решения, подчерта Радев. На следващия етап- хората, които вземат решения да работят по ясни процедури. Сега какво виждам, обаче: първо, източниците на информация не се използват пълноценно и няма достатъчно координация, второ- не е ясно кой и по какви критерии извършва анализа и най-важното- как се ползва експертизата. Наблюдавам, че тя се ползва основно за справки и за обосновка на вече взети политически решения, посочи Радев. Липсва ясна, недвусмислена нормативна база, с които да се разработва единна национална позиция. Факт е, че ние имахме три позиции за флотилията в Черно море, имахме и две кандидатури за генерален секретар на ООН, даде пример кандидатът за президент. Такива разминавания не водят до единна позиция, а трябва да сме последователни и предсказуеми партньори, каза той. А в такива ситуации рано или късно идва „произшествието”.

Чакаме с интерес да приключат изборите в САЩ, за да имаме ясна ориентация, видяхме Путин, който на два пъти извърши стратегическа изненада - в Крим и в Сирия, видяхме Китай, който разраства своето икономическо и военно влияние, виждаме как кризата в Близкия изток се разраства, виждаме как в Украйна, в Босна и Македония не е спокойно. Виждаме как мигрантската криза става и цивилизационна в Европа. Заплахите към националната сигурност растат, а светът става все по-трудно предсказуем и ние трябва да мислим за по-широк диапазон на нашите собствени способности, за да реагираме бързо и адекватно, посочи той.

„Решително подобряване благосъстоянието на страната- това е цел,която можем да си поставим,смятам да създам и Съвет за икономическо развитие, да икономизираме външната политика.Не става въпрос само до хищническото разграбване, но то удря и по морала на българите. Ние сме 10-15 пъти на по-унизително условия спрямо редица африкански държави и за мен това е абдикиране на държавата от тези важни стратегически дейности- така е и в енергетиката, и в добива на злато, и спрямо водата”. Така отговори Румен Радев на въпрос какво би могъл да направи като президент, за да предотврати разграбването на най-важните ресурси на страната- водата, полезните изкопаеми, земята. Знам, че договорите трудно ще бъдат прекратени, защото има убийствени неустойки в тях, но можем да засилим контрола, добави той.

България е малка държава, нашият глас трудно ще се чуе, но според мен, България, базирайки се на добрите, стратегически връзки със САЩ и на вековните, духовни и културни връзки с руския народ, трябва да благоприятстваме сътрудничеството между САЩ и Русия. Ние нямаме интерес от това противопоставяне, подчерта Радев.

България е член на НАТО и на ЕС - това е наш стратегически избор, но да не придружаваме това членство с послушна външна политика, аз се обявих за преразглеждане на членството ни в тези съюзи, но в наш интерес, каза кандидатът за президент.

На друг въпрос той отговори, че българското правителство е извършило грешка с оттеглянето на подкрепата си за Ирина Бокова по време на битката за поста генерален секретар на ООН. С тази постъпка страната ни стана отрицателен пример в учебниците по дипломация. Ще постъпим добре, ако се извиним на г-жа Бокова, аз бих се извинил, подчерта той.

Крайно време е министър Ненчев да понесе не само морална, но и юридическа отговорност да състоянието на военната ни авиация, отговори Радев на друг въпрос. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници