Отложиха за септември делото за влака София – Кардам

Отложиха за септември делото за влака София – Кардам
Преди четири години в огъня, пламнал в движение на влака София - Кардам, загинаха девет души. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Апелативният съд във Велико Търново назначи допълнителна техническа експертиза и отложи делото за пожара във влака София – Кардам за 20 и 21 септември.

Преди четири години в огъня загинаха девет души. В сряда съдът прие нова пожаро-техническа експертиза, която е изчислила дали шафнерът Георги Георгиев е могъл да евакуира пътниците и да потуши пожара, обхванал кушет вакона за 3 минути и 25 секунди, предаде БНР.

Според адвокат Пламен Енчев шафнерът не е виновен за 9-те жертви защото експертизата е установила, „че е било невъзможно и с двата пожарогасителя да бъде угасен пожарът по никакъв начин. Могъл е до 48 секунди от възникването на пожара с единия пожарогасител да го изгаси. Но той е уведомен след минута и 2 секунди. След като вече пожарът е бил неовладяем".

Според адвоката на пострадалите семейства Йорданка Вандова тази експертиза не оневинява шафнера.

„Задачата на пожаро-техническа експертиза е дали след като се евакуират хората и ако това се случи в рамките на 3 минути и 25 секунди от там нататък е било възможно да бъде потушен пожарът. И отговорът е, че от там нататък не е било възможно да се потуши пожарът. Което няма никакво значение за съществото на делото, защото няма обвинение за унищожаване на имущество. Обвинението е, че не са евакуирани хората и не е създадена организация за евакуация, която е могло да стане в рамките на 3 минути", заяви Вандова.

Назначената в сряда допълнителна експертиза, заради която делото бе отложено, е свързана с изясняване действията при пожара на другия подсъдим, началника на влака Иванка Костадинова.

#София #Кардам #влак #Велико Търново #пожар #Георги Георгиев #шафнер #Пламен Енчев #Йорданка Вандова #Пламен Енчев #Иванка Костадинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници