Затварят митницата в Свиленград заради корупция?

Затварят митницата в Свиленград заради корупция?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Под въпрос е съществуването на митницата в Свиленград, тъй като почти половината служители на „Капитан Андреево“ са вършели нарушения и не биха издали колеги, показал тест за лоялност.

Ако анализите покажат, че ситуацията в Свиленград не може да се промени и няма кадрови ресурс, вариантът е да бъдат открити бюра и пунктове на територията на региона, които да са към други митници, каза директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред журналисти в Свиленград, предаде БТА.

Той добави, че в митницата там предстоят управленски решения, но те са в правомощията на министъра на финансите.

Съществува тежка корупционна схема на митницата в Свиленград, заяви миналата година депутатът от ГЕРБ и член на Комисията за контрол на ДАНС Иван Петров.

Парите от нея отивали по високите управленски равнища на митниците. Ставало въпрос за суми от 60 000 до 80 000 евро на месец.

Завършила е почти едномесечната проверка на митническия пункт „Капитан Андреево“, която започна след операция „Митници“ на 2 май.

Тогава бяха задържани 32 митничари от една смяна, а по-късно няколко от тях бяха оставени от съда в ареста.

По думите на Танов вече има дисциплинарни наказания – началникът на митницата Тодор Караиванов е с последно предупреждение и понижение на ранга за една година. Наказани са и началникът на пункта, и шефът на смяната.

Всички служители на митницата са се явили на тест за лоялност. От тях 17% „са се провалили тотално“, а 40 на сто „са демонстрирали контрапродуктивно поведение“.

Това означавало, че са вършели нарушения и не биха съобщили за нарушения на техни колеги, коментира Танов.

#Тодор Караиванов #операция „Митници“ #Иван Петров #ДАНС #ГЕРБ #агенция „Митници“ #Ваньо Танов #Капитан Андреево #митница #Свиленград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници