Одит на здравното министерство от 2008 г. насам заради цените на лекарствата

Одит на здравното министерство от 2008 г. насам заради цените на лекарствата
Какво ви плаши толкова допълнителната експертиза на Сметната палата?, обърна се към опозицията Мартин Димитров, който предложи одита на министерството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът възложи на Сметната палата да направи цялостен одит на действията на Министерството на здравеопазването за периода 1 януари 2008 г. - 31 декември 2011 г. заради цените на лекарствата.

Според предложението на Мартин Димитров от „Синята коалиция“, подкрепено от 97 народни представители срещу един против, Сметната палата ще проверява разходването на финансови средства за централни доставки на лекарства, здравноосигурителните плащания на НЗОК за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Сметната палата ще проверява и как здравното ведомство за този период е похарчило предоставените му от Здравната каса трансфери за заплащане на лекарствени продукти и медицински изделия, предаде БТА.

Одитът е за периода 1 януари 2008 г. - 31 декември 2011 г., според предложението на бюджетната комисия.

Първоначално проектът на десните депутати предвиждаше проверката да бъде за 2005–2011 г.

„Цените на много лекарства у нас са по-високи от Сърбия и Турция, което означава, че държавната политика не е ефективна“, обясни Мартин Димитров.

„С този одит искаме на практика проблемът да бъде разрешен. Какво ви плаши толкова допълнителната експертиза на Сметната палата?“, обърна се той към опонентите си от левицата.

По думите му досега у нас не е правен одит на Сметната палата за ефективността на държавната политика в областта на цените на лекарствата.

„Трябва да вземем най-добрата практика за регулиране цените на медикаментите и да я приложим в България - това очаквам от Сметната палата“, подчерта съпредседателят на „Синята коалиция“.

Предлагате да се извърши одит на изпълнението, той е важен, защото би дал на Народното събрание аргументи за законодателна промяна за по-добра ефикасност при изразходване на публичните средства за лекарства, подкрепи решението председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Мая Манолова от БСП обаче отбеляза, че временна парламентарна комисия вече трети месец се опитва да разследва цените на лекарствата, но буксува заради липса на експертен потенциал.

„Сега вие предлагате и одит за начина за изразходване на средства за лекарства“, коментира тя и попита защо няколко години, след като ГЕРБ е на власт, всички въпроси се отнасят до управлението от 2005 г.

„Влизаме в спирала, не ви ли притеснява това - започва се одит на одита, проверка на проверката, Сметната палата сама проверява себе си“, обърна се Мая Манолова към Менда Стоянова.

Скандалът с цените на лекарствата в България стана причина за оставката на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и уволнението на заместничката му Гергана Павлова.

#Мая Манолова #Менда Стоянова #Мартин Димитров #Турция #Сърбия #Министерство на здравеопазването #одит #Сметна палата #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници