Кючуков: СЕТА е заплаха за българската икономика. Полза имат само големите играчи

Кючуков: СЕТА е заплаха за българската икономика. Полза имат само големите играчи
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

 

Споразумението СЕТА между ЕС и Канада е заплаха за цялата българска икономика. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от АБВ Георги Кючуков, предаде БГНЕС.

Каква част от хората, които подписват това Всеобхватно търговско споразумение са го прочели, запита той. То е около 1500 стр. и линк към него е даден през март т.г., а преговорите преди това се водеха в пълна секретност, уточни депутатът. Същото се получи и със споразумението TTIP. В обществото няма каквато и да е информация за това споразумение СЕТА, а то засяга много важни области от целия ни живот- като се започне с икономиката и се свърши с обществените услуги. Няма и дебат за него - за ползите и заплахите от него. Смятам, обаче, че то е особена заплаха за цялата българска икономика.

Светът върви към глобализация, но когато тя не се контролира, се обръща в полза само на големите играчи за сметка на малките, а ние сме именно такива, каза той. Смешно е и намесването на падането на визите за българските граждани за Канада- това е все едно да замениш кон за кокошка. А ако се вгледаме внимателно дори и кокошката е излетяла, тъй като ЕС ще приеме реципрочни мерки срещу всички държави, които имат визов режим срещу отделни членки на съюза. Визите ни за Канада така или иначе ще отпаднат, т.е. заменяме нещо срещу нищо, констатира Кючуков.

Не само Валония реагира и блокира споразумението СЕТА, повечето страни поставиха условия: Гърция за запазената марка Фета, Австрия за рестрикциите, водещи до потенциални загуби на компаниите, Унгария за ГМО и др. България мълчеше, призна той. Опасно е и навлизането на това споразумение в обществените услуги, в трудовите и екологични стандарти. Всяка американска фирма, която има филиал в Канада, и всяка канадска фирма с филиал в САЩ могат да се възползват безпрепятствено от СЕТА и да прилагат неговите клаузи в границите на ЕС, обърна внимание Кючуков.

Нашият призив към правителството е да не се разчита само на негативния вот на Валония, а да се направи обстоен анализ и широко обществено обсъждане за ползите и заплахите от него, препоръча Кючуков. И чак тогава да се пристъпи към решение от българска страна, заключи той. 

#Георги Кючуков #СЕТА #TTIP

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници