По време извънредното положение турските власти игнорирали мъчения на зъдржани

По време извънредното положение турските власти игнорирали мъчения на зъдржани
News.bg
A A+ A++ A

Турските власти са игнорирали случаи на мъчения на задържани по време на въведеното в страната извънредно положение, съобщават в доклад от неправителствената организация „Хюмън райтс уоч“ (HRW).

Групата разследва съобщения за мъчения, извършвани в полицейския арест, след неуспешния преврат в страната от 15 юли. След него правителството в Анкара задържа над 35 000, заподозрени, пише БГНЕС.

Извънредното положение в страната „не дава на правителството картбланш да преустановява правата“ на човека, посочват в доклада. В него се описват 13 случая на насилие от страна на властите, включително побой, мъчения и сексуални посегателства. Организацията е разглеждала случаи на насилие в градовете Анкара, Истанбул, Урфа и Анталия.

Голяма част от задържаните след преврата са в ареста заради предполагаеми връзки със сочения от Анкара организатор Фетхулах Гюлен. Други са арестувани заради връзки със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК).

„Хюмън райтс уоч“ цитира адвокат на един от задържаните, според когото неговият клиент е бил съблечен, нападнат сексуално и бит. Към семейството му също са били отправяни заплахи.

Съпругата на друг задържан е казала, че е трябвало да ме премахнат малка част от тънкото черво вследствие на побой.

Организацията призовава Турция незабавно да анулира извънредните постановления, които позволяват мъчения и насилие, допълвайки, че всичко това представлява нарушение на международното законодателство.

През юли друга група за човешки права „Амнести интернешънъл“ предупреди за случаи на насилие по време на извънредното положение в страната. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници