Дянков: Безплатните карти за железничарите са голяма тежест за бюджета

Дянков: Безплатните карти за железничарите са голяма тежест за бюджета
С времето рязко трябва да се съкрати броят на безплатните пътувания, но това няма да стане тази година, обясниха Ивайло Московски (вляво) и Симеон Дянков (вдясно). Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

Системата за безплатно пътуване се ползва от над 350 000 души, което струва на дружеството около 250 млн. лв., обяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Картите и безплатните ваучери и билети са раздадени в началото на годината на служителите на железниците и техните семейства и правото им на безплатен превоз няма да бъде отнето“, коментира Ивайло Московски преди протеста на железничарите в сряда.

Той подчерта, че не се предвиждат и допълнителни съкращения извън споразумението за намаляване на щатните служители в БДЖ и НКЖИ.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков сподели, че бил „меко казано, изненадан“, когато разбрал, че железниците се използват безплатно от 350 000 – 400 000 души.

Той подчерта, че тези 250 млн. лв., с които се обезпечават безплатните пътувания, са голяма тежест върху бюджета и създават проблем в празнични дни, когато във влаковете не остават свободни места за пътниците, закупили редовни билети.

„Защо това е така, защото има близо 400 000 безплатни карти, които във всеки момент, без да минават през гишетата, могат да влязат във влаковете“, каза Симеон Дянков, за да обясни трудното планиране в такава ситуация за компанията.

Правителството е поискало анализ кои са служителите, които се ползват с тези карти.

„Такъв анализ предстои, няма го в момента, както го нямат и синдикатите, и точно затова днешният митинг изглежда доста прибързан. Но аз поне съм благодарен, защото дойде на дневен ред нещо, което двамата не знаехме до вчера. А именно, че БДЖ се използва от една голяма, голяма част от бивши и сегашни служители на БДЖ и НКЖИ и техните семейства“, каза Симеон Дянков.

Най-вероятно, след като бъде получен анализът, ще се запазят картите на експлоатационния състав, на който му е необходимо да ги ползва, но те ще са само за линиите, на които работят.

С времето рязко трябва да се съкрати този брой, но това няма да стане тази година, обясниха двамата министри.

#Симеон Дянков #Ивайло Московски #БДЖ #НКЖИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници