Русия се обяви против военна намеса в Сирия

Русия се обяви против военна намеса в Сирия
Редица страни предприеха действия за експулсиране на сирийски дипломати в знак на протест срещу масовото убийство на цивилни граждани в сирийския град Хула. Снимка: „Амнести интернешънъл“
A A+ A++ A

Русия се противопоставя категорично срещу военна интервенция в Сирия, заяви руският заместник външен министър Генадий Гатилов.

Според него ще бъде прибързано Съветът за сигурност на ООН да обмисля нови мерки на този етап, предаде БНР.

Редица страни предприеха действия за експулсиране на сирийски дипломати в знак на протест срещу масовото убийство на цивилни граждани в сирийския град Хула.

По данни на ООН над 100 души са били убити, като много от жертвите са били деца. Убийствата в Хула предизвикаха международното недоволство. Великобритания, Франция и Съединените щати са сред страните, които решиха да изгонят сирийските дипломати.

По-рано френският президент Франсоа Оланд заяви, че не изключва военна намеса.

„Военна намеса не може да бъде изключена, при условие че се извършва в съответствие с международното право, а именно - чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Аз и други сме се нагърбили да убедим Русия и Китай, а също така да намерим решение, което не е задължително да е военно“, каза Оланд за телевизия „Франс 2“.

Международният пратеник Кофи Анан се срещна вчера с президента Башар Асад в Дамаск в опит да спаси мирния план. След преговорите Анан заяви, че Сирия е достигнала „връхната точка“.

„Думите са чудесни, но действието е по-добро. Важно е да покажем чрез действия истинския ангажимент към плана. Това иска международната общност сега - действия, не думи“, каза Анан.

Сирийският режим продължава да твърди, че няма нищо общо с клането в град Хула.

#Русия #Сирия #Съветът за сигурност на ООН #военна намеса #Хула #Кофи Анан #Франсоа Оланд #Президент на Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници