Цветанов: Управлението на БСП е по-голямо бедствие от земетресението

Цветанов: Управлението на БСП е по-голямо бедствие от земетресението
Министърът дойде в Народното събрание, за да запознае депутатите с действията, които бяха предприети от компетентните органи във връзка със ситуацията заради земетресението от 22 май. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 3 млн. лв. са щетите на обществените сгради в Перник след земетресението на 22 май, а в София щетите възлизат на около 1 300 000 лв., обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов от парламентарната трибуна пред народните представители.

Министърът дойде в Народното събрание, за да запознае депутатите с действията, които бяха предприети от компетентните органи във връзка със ситуацията заради земетресението от 22 май, предаде „Фокус“.

„Най-голямото бедствие в страната през последните 20 години не е земетресението в Перник, а безотговорното, безхаберно управление на БСП“, подчерта министърът.

Той посочи още, че реакцията на МВР е много по-адекватна, отколкото би постановил проектозакон за възстановяване на щетите при извънредни ситуации, за какъвто заговори опозицията след земетресението.

Вътрешният министър припомни закриването на Министерството на извънредните ситуации – „преди – 30 служители в двете министерства, сега – 5 служители в политическия кабинет на МВР“.

„В МВР и Министерството на отбраната част от основните неща, които се реализират като политики, са - съответните ведомства да имат информационни системи. Изхарчени са средства, но нямаме нито една от тези системи, с които да сме обезпечили цялата страна“, заяви Цветан Цветанов.

По думите му всичко, което правителството предприема, е само в превантивната дейност и бързата реакция при подобни бедствия.

„Ще дам хронология от подготвения анализ. Важно е да бъдете запознати и всеки от вас да си направи равносметка за това дали би могъл да помогне, дали действията, които предприема в публичното пространство, са адекватни на ситуацията, или търсим допълнителни спекулации“, посочи вътрешният министър.

На 23 и 24 май структурите на МВР в София и Перник, екипите на „Пожарна безопасност“ са посетили 960 обекта във връзка с получени сигнали за напукани стени, рушаща се мазилка, паднали комини.

„Служителите на МВР оказаха помощ на трудноподвижни хора. Участваха 74 автопатрула, 75 единици техника от „Пожарна безопасност и защита на населението“ от 830 служители“, каза Цветан Цветанов.

„На 25 май беше проведено заседание на Областния кризисен щаб, взе участие и ръководството на МВР. Постъпили са над 2000 молби за подпомагане на гражданите“, изреди още той.

МВР е осигурило и 21 служители, които да подпомагат дейностите на комисиите за оценка на щетите.

„Около 3 часа на 22 май възникна земетресение с магнитуд около 5,9 по Рихтер. Оперативният дежурен установява връзка с дежурните от Геофизичния институт от БАН. На 3-4 минута са уведомени министърът на вътрешните работи, МВР. Уведомени са оперативните части на основните структури за установяване на обстановката. Епицентърът на земетресението е на 23–25 км от София в района на Перник. Изпратени са съобщения“, разказа Цветан Цветанов.

„Започва събирането на свободния от дежурство състав към областните дирекции за сформиране на резервни екипи. В София, София-област, Кюстендил и Благоевград е проверено състоянието на язовирите, железопътния транспорт. На място в 04:10 часа пристига група от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, посочи министърът.

Проведено е съвместно заседание на щабовете. Били са проведени заседания за мерки за безопасност.

Около 05:10 отново има земетресение около 4 степен по Рихтер.

Със заповед на областния управител е обявено бедствено положение в област Перник. В 06:00 часа е проведено съвместно заседание на областния и общинските щабове. Със заповед на кмета на София също беше сформиран щаб.

Последваха вторични трусове в следващите дни. Няма данни за жертви.

#земетресение #Перник #Цветан Цветанов #бедствие #МВР #пожарна #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници