Парламентът ратифицира споразумението от Париж за климатичните промени

Парламентът ратифицира споразумението от Париж за климатичните промени
Източник: Nakratko.bg
A A+ A++ A

Парламентът ратифицира Споразумението от Париж към рамковата конвенция на ОН по изменение на климата, предаде Фокус.

Споразумението е прието на 12 декември 2015 година в Париж, по време на XXI Световна конференция за климата. То има за цел да постигне задържане на глобалното затопляне на Земята да не е повече от 2 градуса по Целзий, в сравнение с нивата от пред-индустриалната епоха.

В мотивите на законопроектът за ратификация е записано, че Споразумението няма да има пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, защото по него страната ни няма финансови задължения за солидарност с развиващите се страни в борбата срещу глобалното затопляне, тъй като все още се смята за страна с икономика в преход.

До 2023 година страните по Споразумението трябва да обявят целите, които си поставя за национален принос към постигането на общото съгласие в Париж. Като страна-членка на ЕС, България остава ангажирана с общата цел за 40% намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 година.

Важна цел на Споразумението е поощряване на мерките, водещи до развитие на поглъщането на емисии. Такива мерки са залесяването, борбата с разпространението на пустинните територии, ерозията и деградацията на почвите, селскостопански мерки като ферми за морски организми, натрупващи в черупките си въглероден диоксид под формата на калциев карбонат, пречистването на водите – в т.ч. на световния океан от петролни замърсявания и др.

По този начин се цели постигането на баланс между отделените и погълнатите емисии на парникови газове през втората половина на XXI век. Споразумението предвижда нов пазарен механизъм за търгуването със спестени емисии на парникови газове, който ще бъде с по-строг контрол и невъзможност за двойно отчитане. Участието в тази търговия ще бъде доброволно.

#парламентът #Споразумението от Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници