Бивш словнски премиер: Разпадът на ЕС ще бъде фатален за малките държави

Бивш словнски премиер: Разпадът на ЕС ще бъде фатален за малките държави
http://www.pinknews.co.uk/
A A+ A++ A

След напускането на Великобритания и преструктурирането на ЕС би трябвало да се върви в посока на стабилизация, защото евентуалният разпад на Евросъюза няма да бъде добър сценарий за малките страни членки.

Това каза бившият словенски премиер и сегашен лидер на опозицията Янез Янша, пише БГНЕС.

За Словения и малките държави-членки на ЕС най-добре ще бъде съюзът да се стабилизира и да се запази съгласно Лисабонския договор, каза още лидерът на Словенската демократична партия.

"Ще бъде много добре ЕС да се развива по пътя, който е очертан от Лисабонския договор и да продължи да се разширява на Балканите, но и в близкото европейско съседство на изток и в Средиземно море", подчерта Янша пред телевизия "Нова24".

"Ако се стигне до разпад и ЕС се раздели на няколко мощни държави с техни сателити в съседство и се превърне в някакъв регионален съюз, това ще бъде лошо решение за самите нас", подчерта Янша.

Мигрантската криза и радикалният ислям свързан с тероризма, според него, са най-големите предизвикателства за сигурността на ЕС. Янез Янша е убеден, че ЕС има достатъчно ресурс и умения да се справи с това предизвикателство и да преодолее всяка бъдеща криза, ако не се стигне до въртрешно разделение на отделни групи от държави.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници