Картър: Ние действаме за защита на суверенитета на Ирак

Картър: Ние действаме за защита на суверенитета на Ирак
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

 

Американският министър на отбраната Ащън Картър каза, че ще подчертае необходимостта от зачитане суверенитета на Ирак по време на визитата си в Турция днес, предаде БГНЕС.

Анкара влезе в спор с Багдад по това дали турската армия може да участва в операцията по изтласкването на джихадистите от Ислямска държава (ИД) от града.

Картър, признавайки въпроса за деликатен, пропусна конкретно да каже дали е на мнение, че на Турция трябва да бъде позволено да участва във военни операции в Ирак. Вашингтон преди заемаше позицията, че това е работа на Багдад. „Естествено ще говоря за това. И, да, естествено, че това е деликатен въпрос. Ние самите действаме, както и коалицията, зачитайки суверенитета на Ирак. Това е важен принцип за нас“, каза картър, съобщи в. „Хюриет“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разочарован, че неговата страна, която е член на НАТО, не е включена по-значително в одобрената от САЩ операция срещу Мосул и е гневен на подкрепата на Вашингтон за Отредите за защита на народа на сирийските кюрди (YPG), които са военното крило на Партията Демократичен съюз (PYD).

На въпрос за въздушни удари на турската бойна авиация срещу бойци от YPG, Картър отговори, че на 20 октомври е имало турска атака срещу групировки, които не са директно подкрепяни от САЩ, но са „близки до наши приятели“, с чиито бойци Вашингтон работи.

Анкара е в конфликт с Ирак за присъствието на турски войски в лагера Башика край Мосул, както и по въпроса дали да участва в офанзивата срещу населения предимно със сунити гр. Мосул, който навремето е влизал в границите на Отоманската империя. Ердоган предупреди за опасността от сектански кръвопролития, ако иракската армия разчита на помощта на бойци от шиитски милиции.

Американски военен, пожелал анонимност, призна, че Турция има оправдани безпокойства за сигурността си от ставащото в Ирак, но допълни, че Вашингтон е дал ясно да се разбере, че „никой военен не трябва да действа в районите (на Ирак), ако не е изрично поканен“. Военния допълнил, че зад кулисите Щатите действали за постигане на разбирателство между Анкара и Багдад по въпроса.

Картър избегна директно да коментира въпроса преди разговорите си в Анкара. Той изтъкна, че САЩ си партнират както с Турция, така и с Ирак в битката срещу ИД.

#Ащън Картър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници