НАТО отделя 15 млрд. долара до 2020 г. за Афганистан

НАТО отделя 15 млрд. долара до 2020 г. за Афганистан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ и другите страни членки на НАТО планират да заделят в следващите четири години 15 млрд. долара за поддържане на армията и полицията на Афганистан, съобщава в. "Вашингтон пост". Решение по този въпрос се очаква на срещата на върха на НАТО през юли във Варшава.

"Съединените щати и техните съюзници ще се постараят да до края на 2020 г. 15 млрд. долара за финансиране на афганистанските сили за сигурност", посочват пред изданието американски официални служители. Според тях, "около 10,5 милиарда долара от общата сума ще трябва да заделят САЩ".

Тази седмица, министрите на отбраната на НАТО се договориха на среща в Брюксел да продължат да оказват съдействие на въоръжените сили в Афганистан до края на това десетилетие. Страните от НАТО "потвърдиха, че ще продължат да помагат за финансирането на афганистанските сили за сигурност до 2020 г.", съобщи шефът на Пентагона Ащън Картър, без да се уточнява за каква сума става въпрос.

В края на 2014 г. САЩ и други страни от НАТО обявиха приключването на "бойната мисия" на своите войски в Афганистан и предадоха контрола на ситуацията в страната на националната армия и силите за сигурност. Оттогава американските войници и офицери не участват във военни операции срещу талибаните.

Тяхната задача е да помагат за обучението и въоръжаването на афганистанските сили, както и да оказват подкрепа за контратерористичните операции срещу остатъците от "Ал Кайда" и нейните поддръжници.

#НАТО #Афганистан #армия #сили за сигурност #Пентагон #Ащън Картър #Варшава #талибани #военна операция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници