Борисов не можел да спи заради трусовете и наводненията

Борисов не можел да спи заради трусовете и наводненията
Премиерът инспектира във вторник реконструирания Национален антидопингов център. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не може да спи нощем, тъй като е разтревожен от земетресенията и наводненията от последната седмица в страната.

„От снощи мога да кажа, че не мога да спя. От наводненията, от земетресението, което на място видях, съм истински разтревожен“, каза министър-председателят пред журналисти по време на инспекция на първия етап от изграждането на антидопингов център във вторник.

Премиерът ще настоява парламентът да се произнесе по темата за състоянието на мостовете в страната и укрепването им.

Това става, след като в понеделник той разпореди спешен ремонт на два моста на магистралите „Тракия“ и „Хемус“, които са в много лошо състояние.

Става дума за моста на „Тракия“ в близост до пътен възел „Церово“ при отбивката за Велинград и моста на Витиня на „Хемус“.

В понеделник Борисов лично инспектира състоянието на виадукта на южната магистрала и установи, че носещите колони се саморазрушават.

„Ако хората видят какво е състоянието на моста на Витиня, няма да смеят да минават оттам. Това, което виждате тук, на „Тракия“, е 10 пъти по-добро“, заяви той, след като междувременно нареди да бъде преасфалтиран 15-километров участък по магистралата между Нова Загора и Ямбол.

По отношение на състоянието на мостовете и срутилия се мост в столицата той заяви:

„Престъпно е отношението към тези съоръжения толкова години. Какво са правили с тях – каквото правеха на бул. „Брюксел“? Като се появят дупки, ги кърпят, докато не седнаха и не го направиха както трябва. Когато закърпят дупките зимно време, те се отварят. Лугата и водата тече, компрометира бетона, арматурата и мостовете са заминали“, обясни Борисов.

„Предложил съм и в четвъртък Дянков и Павлова, а и аз, ако мога, ще отидем в парламента и ще поискаме – всички парламентарни групи да се произнесат по тази тема. Ако сега обявим конкурс, ще минат поне няколко месеца, а има силен трафик и рискът е огромен. В парламента ще поискаме – да не се политизира въпросът, а да излезем с едно решение и всички парламентарни партии да изберат по един представител, който разбира, бързо да отидат, да изберат няколко фирми и още след събота и неделя да започнат да укрепват съоръжението“, каза още премиерът.

Той изтъкна, че това е много тежък ремонт, за много пари, но ако не бъде направен, няма смисъл да се строят и магистрали.

По повод на това, което ГЕРБ са дали, за да подпомогнат бедстващите след земетресението в Перник, Борисов обясни:

„Това е червен регион и въпреки всичко – ние даваме пари. 300 000 сме дали от партията, а те (БСП - бел. ред.) колко са дали? Нека си върнат бонусите“.

#Бойко Борисов #министър-председател #премиер #земетресения #наводнения #Перник #Витиня #Тракия #БСП #Нова Загора #Ямбол #Хемус #Церово #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници