УНИЦЕФ: 50% от децата в България търпят лишения

УНИЦЕФ: 50% от децата в България търпят лишения
След България се нарежда Португалия с 27%. Най-нисък е процентът на търпящите лишения деца в северните страни – под 3%. Снимка: btvnews.bg
A A+ A++ A

Половината от децата в България са принудени да търпят лишения, като по този показател страната е изпреварена само от Румъния със 70%, показва доклад на УНИЦЕФ, публикуван във вторник.

След България се нарежда Португалия с 27%. Най-нисък е процентът на търпящите лишения деца в северните страни – под 3%, предават АФП и БГНЕС.

Докладът на Детския фонд на ООН сравнява два типа бедност в най-напредналите икономики в света: едната се основава на лишенията за децата, а другата измерва относителната бедност.

Данните са получени през 2009 г. и не отразяват последиците от икономическата криза. Първият критерий за сравнение, индекс на лишенията, показва процента на децата, които нямат достъп до поне две от 14 променливи, смятани за нормални (например три хранения на ден или пресни плодове и зеленчуци всеки ден).

Резултатите показват, че в изследваните 31 страни около 15% от децата „търпят лишения“ поне по два основни елемента.

Сред 14-те най-богати страни две имат процент на лишения за децата над 10% – Франция (10.1%) и Италия (13.3%).

В същото време обаче Франция заделя най-много държавни средства за децата (3.7% от БВП спрямо 2.2% средно за изследваните страни), показва докладът.

Вторият изследван критерий е относителната бедност или процентът на децата, които живеят в домакинства с разполагаем доход под 50% от средните доходи за страната, в която се намират.

По този критерий отново северните страни и Холандия са с най-нисък процент на относителна бедност на децата – около 7%. За сметка на това над 20% от децата в Румъния и САЩ живеят в относителна бедност.

#УНИЦЕФ #деца #лишения #бедност #България #Румъния #Франция #Холандия #Португалия #Италия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници