Швейцария се готви за краха на еврото

Швейцария се готви за краха на еврото
Още през септември миналата година финансовата институция установи курс 1.2 франка за евро. Целта бе да се спре прекаленото поскъпване на швейцарската валута. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Швейцария се готви за евентуален разпад на еврозоната, пише „Уолстрийт Джърнъл“.

Според изданието страната проучва възможностите за контрол върху движението на капиталите за борба с рязкото поскъпване на швейцарския франк при възможен крах на еврозоната, предават БГНЕС и bTV.

Прекомерното укрепване на франка, който традиционно се смята за „тихо пристанище“ по време на икономическа и политическа нестабилност, създава сериозни рискове за икономиката на страната, зависеща от износа. Силният франк е пречка пред експорта.

„Трябва да се готовим за най-лошото – разпад на валутния съюз, макар че не очаквам наистина това да се случи“, казва за вестника директорът на Националната банка Томас Йордан.

Още през септември миналата година финансовата институция установи курс 1.2 франка за евро. Целта бе да се спре прекаленото поскъпване на швейцарската валута.

Йордан отбеляза, че Националната банка и занапред ще се придържа към този курс. Той също така не изключи възможността да се въведат ограничения за притока на чужд капитал, за да не се допусне рязкото поскъпване на франка в случай на разпадане на еврозоната.

Швейцария вече е предприемала подобни крайни мерки през 1970 г., за да обуздае прекаленото търсене на франкове.

Тогава бяха забранени чуждестранните инвестиции в швейцарски ценни книжа и недвижимост, бяха въведени отрицателни лихви по депозитите в чужда валута.

Растежът на френския франк обаче не беше овладян, докато Националната банка не обвърза франка с германската марка.

#Швейцария #еврозона #франк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници