Рекорден брой българи са подали заявления за гласуване в чужбина

Рекорден брой българи са подали заявления за гласуване в чужбина
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Отчетоха рекорден брой на подадените заявления от българи в чужбина за гласуване на президентските избори, казаха от ЦИК. За първи път такъв рекорд отбелязва и страна от Западна Европа - Великобритания, предаде БНТ.

До момента на страницата на ЦИК заявленията за гласуване извън страната - чрез електронното заявление и чрез дипломатическите мисии, са 34 090.

Най-много са подадените заявления за Великобритания - 7106, следвани от Турция - 6587, за Германия те са - 3508, и за САЩ - 2933. Общият брой заявления от дипломатическите представителства и консулствата са 3743, броят на вече потвърдените - 2193.

До 15 октомври е срокът, в който ЦИК ще определи местата, където ще бъдат разкрити избирателни секции за гласуване извън страната. Така от ЦИК отговориха и на въпроса за възможността за разкриване на повече от 35 изборни секции в чужбина, там където има по-голям брой постъпили заявления. Комисията разисква проблема и ще излезе с окончателно становище по него - на 15 октомври, заявиха говорителите.

На 16 октомври МВнР трябва да изпрати обобщени данни за списъците, а на 18 октомври ръководителите на дипломатическите и консулските представителства трябва да образуват секциите за гласуване и да публикуват списъците за гласуване, обясни Андреев.

На 20 октомври в ЦИК следва да се направят консултациите за назначаването на СИК извън страната.

От ЦИК припомниха още, че 22 октомври е крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на българските граждани, при които има разминаване на постоянен и настоящ адрес.

#ЦИК #СИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници