Абаджиев: Няма дори намеци за излизане на държави от "Набуко"

Абаджиев: Няма дори намеци за излизане на държави от "Набуко"
По думите на Абаджиев "Набуко" още се смята за най-важният проект, който може да отговори на предизвикателствата за доставки на газ от друго място, не само от Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една от държавите, заявили участие в проекта „Набуко“ не е дори изявила намерение да се откаже въпреки оттеглянето на "Бритиш петролиум".

„"Набуко" се крепи на междудържавни споразумения, но нито една от държавите даже не е намекнала, че иска да излезе от това споразумение,“ каза пред БНР Димитър Абаджиев, оглавяващ департамента по корпоративни дейности на проекта "Набуко", връзките с националните правителства и европейските институции.

„И тези държавни споразумения ще са валидни в рамките на 50 години. "Набуко" е най-жизнеспособният проект, осигуряващ отделна независима тръба, която да осигури реална диверсификация,“ допълни Абаджиев.

По думите на Абаджиев "Набуко" още се смята за най-важният проект, който може да отговори на предизвикателствата за доставки на газ от друго място, не само от Русия.

"Миналата седмица "Набуко" подаде оферти и за транспортиране на газ към Централна Европа, така нареченият "Набуко - Запад", който е свързан с идеята за построяване на газопровод от Турция към Централна Европа. Решението кой път ще е избере от Турция през България за Централна Европа предстои да се вземе през юни месец,“ каза той.

„Предстоят да се вземат важни решения, има различни коментари. Този проект е първият, който ще раздели източниците на газа, които свързват Европа и е нормално да има много реакции и коментари," подчерта Димитър Абаджиев.

За "Бритиш Петролиум", Абаджиев каза, че не мисли, че те са взели някакво решение.

"Това са само коментари, решението ще се вземе през юни. Това ще бъде решение по кой път да се транспортира газът от турско-българската граница до Централна Европа," повтори Абаджиев.


#"Набуко" #Димитър Абаджиев #"Бритиш петролиум"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници