Захариева обсъди с Ван Дунем въвеждането на електронното правосъдие в България

Захариева обсъди с Ван Дунем въвеждането на електронното правосъдие в България
Източник: www.economymagazine.bg
A A+ A++ A

 

Португалия приветства впечатляващия напредък на съдебната реформа в България и усилията на българския правосъден министър Екатерина Захариева по въвеждането на електронното правосъдие в страната. Това стана ясно на срещата между министрите на правосъдието на двете държави Екатерина Захариева и Франсишка ван Дунем в португалската столица Лисабон, съобщиха от МП, предаде БГНЕС.

По време на разговора министър Захариева представи пред своята португалска колега основните промени, залегнали в съдебната реформа.

Акцент на разговора беше въвеждането на електронното правосъдие в България. "Ние вече имаме електронно правосъдие, може да не е най-доброто, но функционира и е полезно за хората. Работим по това от 2005-та година", сподели португалският правосъден министър. И допълни, че най-важният момент при този вид правосъдие е оценката за това кои съдилища работят по-бързо и по-качествено.

Министър Екатерина Захариева беше категорична, че до 2018 г. електронното правосъдие трябва да бъде факт и в България, ако продължава да се работи със същите темпове. "Да пестим време на хората е най-важно. Електронното облужване на гражданите, подаването на жалба дистанционно и проверката на дела от персоналния компютър вкъщи са основите стъпки, за които в момента работим", допълни българският правосъден министър.

Друга тема на срещата подписаната от министър Захариева през април т. г. Истанбулска конвенция от името на България. Португалският правосъден министър подчерта важността в борбата с насилието над жени и деца, и допълни, че именно Португалия е първата страна, подписала конвенцията.

"Последните изследвания в България сочат, че 1/3 от жените са жертва на насилие. Тук не бива да забравяме, че то не е само физическо, има икономическо и психическо насилие, на които също трябва да се обърне нужното внимание", обясни българският правосъден министър. Захариева посочи още, че качеството на живот на гражданите е най-високият и ценен приоритет за българското правителство и нейния екип.

„Ускоряването на реформата на правосъдната система в България през последните няколко месеца е силен знак за волята на българското правителство да осъществи дълго чаканите, както от гражданите, така и от институциите, промени. Удовлетворени сме, че Вие и Вашият екип разработихте с бързи темпове промени във всички нормативни документи, които бяха очертани като проблемни през годините на европейски мониторинг над правосъдната система на България. Вярвам, че с постигнатия политически консенсус и подкрепата на основните гилдии, ще постигнете бърз прогрес по всички показатели, които Европейската комисия очаква“, заяви Фрасишка Ван Дунем.

Двете с министър Захариева се обединиха около мнението, че следващият мониторингов доклад на Комисията ще отрази обективно напредъка на България и страната ни ще се доближи към излизане от Механизма за сътрудничество и оценка.

По време на посещението си в Португалия министър Екатерина Захариева посети съдебната палата в Синтра, Националния институт за регистри и нотариуси в Лисабон и женския затвор в Тиреш. Националният институт за регистри и нотариуси има 4500 служители в 400 филиала. Те обслужват гражданите на едно гише за всички видове регистри – имотен, търговски, автомобилен. В женския затвор в Тиреш има 425 лишени от свобода, от които три българки, с които министър Захариева разговаря. Трудовата дейност в затвора е предимно шивачество и бродерия. 

#Екатерина Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници