Лиляна Павлова: Още 60 моста са опасни като срутения на Струма

Лиляна Павлова: Още 60 моста са опасни като срутения на Струма
До 2014 г. трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016 г. - на всички, обяви още Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България има още 60 моста, които могат да се срутят подобно на съоръжението на река Струма край село Рибник между Петрич и Сандански, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„При последното изследване на мостовите съоръжения в страната е установено, че този е в тежко състояние и трябва да бъде ремонтиран," допълни Лиляна Павлова по бТВ.

Мостът на река Струма се срути, след като придошлите от обилните дъждове води на река Струма подкопаха основите му. По време на инцидента по моста се е движил автомобил, чийто водач е бил спасен, но до четвъртък колата още се търсеше по поречието.

„Имаме изготвена програма за аварийно укрепване на мостове, с която кандидатствахме по линия на европейските фондове, но тя не беше одобрена," заяви министърът. Лиляна Павлова обаче увери, че още от следващата година започват спешните ремонти.

„Започна бюджетна процедура 2012 - 2014 година. Вече съм подала моята заявка за бюджета на министерството, в която съм заложила средства за тази програма, така че тя ще стартира или с бюджет, или със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие," заяви регионалният министър.

До 2014 г. трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016 г. - на всички, обяви още Лиляна Павлова.

„Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост," поясни министърът.

По думите й, процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост. Министърът увери, че това не е толкова скъпо - 3-4 лева на кв/м.

Според Лиляна Павлова за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа експлоатационно.

„Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики. Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря," поясни регионалният министър.

Паспортизацията ще е задължителна, а според министъра и застраховката трябва да стане такава.

„В закона пише, че всички публични сгради задължително трябва да имат застраховка, а за частните е препоръчително," поясни Лиляна Павлова.

Тя припомни и процедурата, по която пострадалите от силното земетресение в Перник във вторник сутринта мога да кандидатстват за помощ от държавата.

„До 14 дни трябва да се подаде жалба в общината, в която да са включени снимки, за да се види какво се е случило. Помощта ще бъде давана само за домовете, в които живеят, не за вили," поясни Лиляна Павлова. По думите й вече са подадени над 1400 жалби в Пернишко.

В момента 25 екипа обикалят по сградите, за да проверят щетите, но с приоритет са административните, болниците, детските градини.

Над 15 000 са сградите, които са пострадали, но само 50 от тях са с наистина сериозни щети. В Дивотино около 5 къщи най-вероятно ще бъдат абсолютно премахнати. Министърът увери, че за пострадалите е осигурен подслон.

За всяването на паника сред хората от страна на медиите, Лиляна Павлова коментира, че това трябва да е наказуемо.

Тя коментира и вчерашния разговор за пътя Русе–Свиленград, определяйки го като най-детайлната техническа среща.

„Ние направихме цялото заснемане на пътя, включително къде минаваме през „Натура", къде ще има тунели. Пътят ще има няколко тунела и много мостове," заяви тя.

„Стиснахме си ръцете с инвеститорите на техническо ниво. Сега ще се направи една проектна компания между трите страни - България, Турция и Катар, която ще е с по-малък бюджет. Тя ще извърши предпроектно проучване, за да покаже каква ще е инвестиционната стойност, какъв ще е трафикът, с колко ще се увеличи, това е първата стъпка, за да видим дали е рентабилен този проект. Ако е такъв, продължаваме напред," каза Лиляна Павлова.

#Лиляна Павлова #паспортизация #земетресение #Перник #мост #Рибник #Петрич #Сандански #България #Турция #Катар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници