Дъждовете подкопали основите на срутения мост на Струма

Дъждовете подкопали основите на срутения мост на Струма
Мостът на река Струма, свързващ пътен възел Е-79 със Сандански и Петрич, се срути. Мостът се намира на 1 километър преди село Рибник. Скъсал се е един 20-метров отсек от моста, чийто западен край е опрял във водата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подкопаване на основите на един от стълбовете на моста на река Струма край село Рибник между Петрич и Сандански е довело до срутването на съоръжението.

В сряда мостът буквално се разцепи на две и преминаващ в този момент лек автомобил паднал в река Струма.

За щастие шофьорът оцеля само с леки наранявания и шок. Той беше настанен в болница с травма на лицето и счупено ребро, след като първоначално непознати му помогнали с топли дрехи.

Според първоначалното становище на специалисти от Агенция „Пътна инфраструктура" срутването на моста е заради продължаващ повече от година процес на подкопаване на основите на поддържащите стълбове на съоръжението, предаде бТВ.

Специалистите са на мнение, че земетресението от преди дни няма отношение към инцидента, а конструкцията не е издържала и след последните проливни дъждове се е разрушила.

В сряда се появи и предположение, че възможна причина за падането на моста е добивът на баластра, който започва от Гърция, но то не бе потвърдено.

Поне 6 месеца ще бъдат необходими за възстановяване на моста, като все още не е ясно дали няма да се стигне до цялостно строителство на ново съоръжение.

Според инж. Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура" по най-груби изчисления възстановяването ще струва няколко един милиона лева.

Местното звено на пътната администрация обаче няма такъв ресурс и ще се опита да финансира строежа чрез целевите фондове, които има държавата.

Пътят, който минаваше през моста, беше пренасочен по два други маршрута. Това ще създаде проблеми на местните хора, както и на трафика към Македония.

#мост #река Струма #Петрич #Сандански #Рибник #Агенция „Пътна инфраструктура" #Георги Златев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници