Търговските министри от ЕС обсъждат TTIP със САЩ

Търговските министри от ЕС обсъждат TTIP със САЩ
Източник: www.ukipsouthsuffolk.org
A A+ A++ A

 

Министрите на търговията на страните от ЕС днес ще се срещнат в Братислава в опит да бъдат преодолени дълбоките различия по Трансатлантическото партньорство в търговията и инвестициите (TTIP) със САЩ, предаде БГНЕС.

В две от водещите в съюза страни – Франция и Германия, от обществеността се чуват все по-силни гласове за отказ от това споразумение. Ако договорът бъде постигнат, той ще създаде най-големия пазар в света с 850 млн. потребители. Трудностите пред постигане на споразумението идват и от нарастващото влияние на популисти на политическата сцена и от двете страни на Атлантическия океан.

Например кандидатът за президентския пост в САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп обвинява глобализацията за загубата на работни места и намаляване на заплатите.

По TTIP преговорите се водят от 2013 г. Въпросът се превърна в горещ картоф с наближаването на ключови избори в САЩ, Франция и Германия. Целта беше сделката да бъде сключена до края на 2016 г., с което да бъде коронясано президентството на Барак Обама, но очевидно това няма да се случи. TTIP “става все по-малко и по-малко вероятно с хо.да на времето”, каза Сесилия Малстрьом, комисарят по търговията на ЕС пред белгийското радио RTBF.

В ЕС има засилващи се страхове, че споразумение със САЩ ще подкопае европейските стандарти в ключови области като здравеопазването и благосъстоянието.

Най-ясно срещу споразуменията е позицията на Франция, чийто министър на търговията Матиас Фекл каза, че правителството в Париж вече не подкрепя продължаването на преговорите и призова Европа да се откаже от TTIP. Фекл изказа недоволство, че САЩ не са предложили нищо „сериозно“, особено по чувствителни въпроси защита на географските етикети на известни селскостопански продукти, включително шампанското и сиренето рокфор.

В Германия TTIP предизвика разцепление в управляващата коалиция – федералният канцлер Ангела Меркел е най-големият привърженик на споразумението в Европа, вицеканцлерът и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел е твърдо против.

#TTIP #ЕС #RTBF

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници