Белгийската полиция разбира трафикантска мрежа на мигранти. Има задържани

Белгийската полиция разбира трафикантска мрежа на мигранти. Има задържани
Източник: www.free-bg.net
A A+ A++ A

 

Белгийската полиция разби трафикантска мрежа на нелегални мигранти и арестува четирима души, предаде БГНЕС.

На 7 септември, полицията претърси девет адреса: седем в Брюксел и по един в градовете Льовен и Лиеж. Иззети са фалшиви документи за самоличност, хардуер, пистолет и боеприпаси.

Арестувани бяха 10 души, като срещу 4 от тях бяха предявени обвинения, а другите шестима бяха пуснати.

Операцията срещу трафикантската група започна през 2015 година, когато в Белгия бе регистриран необичано голям брой търсещи убежище от Ирак. Разследващи и полиция забелязаха също „значително увеличение на използвани фалшиви документи“, казва се в съобщение на федералната полиция.

Операцията срещу престъпната мрежа установи, че първоначално са използвани въздушни маршрути за трафика на хора, но впоследствие мрежата „промени тактиката си“ заради масовия наплив на мигранти към Европа през Турция и Гърция. Тя започнала да използва товарни камиони и западния балкански маршрут за нелегалното прекарване на хората.

Мигрантите плащали между $15 000 и $20 000 за прехвърляне по въздуха и изготвянето на фалшиви документи за самоличност, а за трафика по суша цената била 5000 евро.

Попаднали в Белгия, мигрантите били настанявани в апартаменти или къщи, осигурени от хора на трафикантската мрежа. Отделно на тях се давали нови документи, за да започне процедурата по предоставяне на убежище.

Обезвреждането на трафикантските мрежи е основен елемент от отговора на ЕС срещу най-голямата мигрантска криза на континента след Втората световна война. /Белгийската полиция разбира трафикантска мрежа на мигранти. 

#мигранти #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници