ООН призова ЕС да ускори разпределението по квоти на мигрантите

ООН призова ЕС да ускори разпределението по квоти на мигрантите
Източник: www.unhcr-centraleurope.org
A A+ A++ A

Квотната програма на ЕС за разпределение на мигрантите от Гърция и Италия е изпълнена едва на 3%, като в други държави от съюза са изпратени едва 5000 души от общо 160 000. Това заяви официалният представителна Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Уилям Спиндлър, който призова държавите от ЕС да ускорят усилията си в това направление, предаде Нова тв.

„Трябва да бъде изпълнен цялостно планът, съгласуван преди една година между ЕС и държавите членки за разселването на 160 000 души, търсещи убежище най-вече в Гърция и Италия, в други европейски страни“, заяви той.

По думите му „по-малко от 5000 търсещи убежище са преместени от Гърция (3791 души) и от Италия (1156 души), което представлява 3% от първоначалната цел“.

Според данни на ВКБООН през тази година броят на новопристигналите в Европа през Средиземно море мигранти е около 42% (300 000 души) от броя им за същия период на миналата година (520 000 души).

В същото време обаче загиналите и безследно изчезналите (3213 души) са в пъти повече от същия период на миналата година и едва с 15% по-малко от цялата 2015 г. (3791 души).

#ВКБООН #ЕС #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници