ООН прекрати изпращането на хуманитарни конвои за Сирия

ООН прекрати изпращането на хуманитарни конвои за Сирия
Източник: news.bg
A A+ A++ A

 

ООН спира изпращането на хуманитарни конвои за Сирия, след като вчера при ракетен обстрел срещу камиони с помощи на Червения полумесец за Алепо загинаха 12 души, предаде БГНЕС.

Като „незабавна мярка за сигурността движението на други конвои в Сирия беше прекратено“, заяви Йенс Лерке, говорител на агенцията за хуманитарна помощ на ООН.

По-рано говорител на Червения кръст заяви, че сред загиналите при вчерашното нападение е и директорът на сирийския клон на Червения полумесец.

Атаката беше извършена часове след прекратяването на договореното между САЩ и Русия примирие. Сирийската армия първа обяви приключването му, като обвини бунтовниците за многократните му нарушения.

„Сирийската армия обяви края на прекратяването на сраженията, което започна в 7 часа на 12 септември 2016 г. в съответствие с американо-руското споразумение“, се посочва в изявление, цитирано от сирийската държавна информационна агенция САНА.

В него също така се казва, че бунтовническите групи не са изпълнили „нито един елемент“ от примирието.

Обвинения за неспазване на ангажиментите по съвместния договор си размениха и САЩ и Русия. Въпреки това от Вашингтон посочиха, че са готови да продължат работата си с Москва. В рамките на съвместните си договорености американската армия и руските сили трябваше да създадат обща клетка, която да атакува джихадисти на територията на Сирия.

В същото време стана ясно, че руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери ще проведат тази седмица двустранна среща в рамките на дискусиите на Общото събрание на ООН.

Двамата външнополитически ръководители ще участват и в дискусиите на Международната група за поддръжка на Сирия, която ще заседава от днес. 

#ООН #Червения полумесец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници