Рядък будистки празник събра хиляди в индийските Хималаи

Рядък будистки празник събра хиляди в индийските Хималаи
explorerbg.bg
A A+ A++ A

 

Стотици хиляди монаси, вярващи и туристи се събраха в отдалечения индийски район Ладах за будистки празник, наречен „Хималайският Кумб Мела”.

Танцьори в ярки копринени костюми и невероятни шапки показаха изпълненията си под съпровод на барабани и тръби, пише БГНЕС.

Празникът в планинското село, чества 1000 години от рождението на будисткия светец Нагора.

Той е учен, прославян от последователите си, защото поставя началото на богата традиция в будистката философия от 11 век.

Организиран веднъж на 12 години, празникът на Нагора привлича огромен брой будисти, най-вече от клона Друкпа, който традиционно е изповядван в Ладах и Бутан.

В множеството в село Хемис беше и китайско-малайзийската актриса Мишел Йео.

За разлика от повечето индийски религиозни празници, по време на които вярващи се събират край свещени реки или храмове, празникът Нагора е в спокойно хималайско село, където има дворец и манастир, на 45 километра от Ле – главния град в региона.

Едноседмичният празник започна в петък с церемония по показване на богослужебни принадлежности, за които се смята, че са били на Нагора – корона, обеци и огърлица, пред припяващи монаси в кафяви одежди и вярващи, насядали под разноцветни чадъри.

Друг кулминационен момент по време на честванията на Нагора ще е церемониалното разгъване на огромен копринен гоблен на покровителя на Тибет свети Падмасамхава.

Брокатеното произведение на изкуството, известно в Тибет като тангка, беше показано за последен път през 2004 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници