18 милиона деца тръгват на училище в Турция

18 милиона деца тръгват на училище в Турция
БТВ
A A+ A++ A

В Турция започна новата учебна година. Около 18 милиона ученици ще прекрачат прага на класните стаи за първия учебен ден.

Новата учебна година в Турция започва на фона на големи промени, направени с укази в рамките на извънредното положение, въведено във връзка с осуетения опит за държавен преврат на 15 юли т.г., пише БТВ.

Една част от промените се отнасят до преподавателските кадри, където има голям дефицит.
По данни на министерството на образованието броят на редовно назначените учители е 933 744 души. Още преди опита за преврат турският министър на образованието Исмет Йълмъз бе обявил, че не достигат около 67 хиляди учители.

В рамките на разследването на преврата бяха отнети дипломите за правоспособност на 27 хиляди учители. Други 28 163 учители бяха уволнени от държавните училища.

Последно преди десетина дни около 11 хиляди учители, главно в Югоизточен Анадол, бяха отстранени заради предполагаеми връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, обявена за терористична организация.

По думите на образователния министър в бъдеще всички преподаватели ще бъдат назначавани на договорен принцип. Планира се от 19 септември да започнат работа около 30 хиляди учители, чиито молби са били подадени още през февруари т.г. Освен това в началото на месец октомври ще бъдат назначени още 15 хиляди преподаватели.

Извършва се разследване и на учебниците, като общо 58 вида учебници подлежат на разследване и след като завърши проверката, ще се реши кои от учебниците ще бъдат отпечатани наново и кои ще останат. От 15 юли досега са били закрити 1029 учебни заведения, свързани с т.нар. Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, която е считана за организатор на опита за преврат, и са регистрирани с нови имена, главно на геройски загинали в нощта на преврата.

Собствеността на учебните заведения, свързани с ФЕТО, беше прехвърлена на други институции или собственици.

Около 138 хиляди ученици ще бъдат пренасочени към други учебни заведения, около 20 хиляди - в други частни учебни заведения, а около 60 хиляди ще продължат в държавни училища.

Записването на учениците в началната и средната степен става според местоживеене и регистрацията се удължава до 20 септември.

Около 5 хиляди курсанти от военните училища, които бяха закрити с указ, ще може да продължат в университети в зависимост от успеха, показан при приема.

През първата седмица от новата учебна година в учебните заведения ще се провеждат инициативи под мотото "Помен за геройски загиналите на 15 юли", в които ще бъдат прожектирани видеокадри от преврата, съпровождани с литературно-музикални програми. 

Промени се въведоха и в охранителната система на учебните заведения заради рискове за сигурността. Училищните сгради ще бъдат оградени със стена от бодлива тел, а на входа ще бъдат поставени кабини с охранители. Влизането в учебните заведения на външни хора ще става само със специални разрешения.  С решение на истанбулската голяма община през първия учебен ден, от 6 до 14 часа градският транспорт ще превозва безплатно.

 

#преврат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници