След преврата в Нигер хунтата се изсмя на предложение от САЩ

След преврата в Нигер хунтата се изсмя на предложение от САЩ
A A+ A++ A

Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела "откровени и трудни" разговори с представители на нигерската хунта, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор с журналисти Нюланд каза, че на срещата представителите на хунтата не са проявили интерес към призивите на САЩ за възстановяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

Нюланд каза още, че на срещата си с превратаджиите е искала ясно да им каже какво е изложено на риск в отношенията между САЩ и Нигер от гледна точка на предоставянето на икономическа и други видове помощ, ако демокрацията в африканската страна не бъде възстановена. Високопоставената американска представителка изтъкна, че е искала да проведе искрен разговор с хората, отговорни за поставянето под въпрос на демократичния ред в Нигер, и да види дали е възможно възникналите въпроси да бъдат решени.

Виктория Нюланд заяви, че се е срещнала със самопровъзгласилия се началник на отбраната на Нигер Муса Салау Барму и с трима други военни командири.

"Разговорите бяха изключително откровени и на моменти трудни, защото ние настояваме за решение, което да е продукт от преговори (...) Те са доста твърди в гледната си точка за начина, по който искат да действат занапред, и той не е в съответствие с конституцията на Нигер", изтъкна Нюланд.

Разговорът на Нюланд с Барму и неговия екип е продължил два часа, като е имало и някои странични беседи, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите на хунтата отказаха на Нюланд среща със сваления президент Мохамед Базум, който е под домашен арест, извежда в заглавие лондонският в. „Гардиън". Хунтата обаче не е отговорила и на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов лидер на Нигер генерал Абдурахман Чиани.

Коментарите й бяха направени в момент, когато Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) се готви да се събере в четвъртък, след като превратаджиите пренебрегнаха крайния срок за връщането на власт на Базум – отказ, за който блокът по-рано предупреди, че може да доведе до военна интервенция.

Нюланд описа разбунтувалите се офицери като неотстъпчиви към призивите на САЩ да върнат страната към гражданско управление.

„Това беше първият разговор, в който САЩ предложиха добрите си услуги, ако има желание от страна на хората, които са отговорни за това, да върнат Нигер към конституционния ред", каза тя.

Нюланд каза още, че е предупредила, че ще има последици за отношенията на Нигер със САЩ, ако хунтата не върне на власт Базум или последва пътя на съседна Мали, като повика руските наемници от частната военна компания „Вагнер".

„Надявам се, че те ще държат вратата отворена за дипломацията. Ние направихме това предложение. Ще видим", каза тя.

Нюланд заяви, че Барму е добре запознат със сътрудничеството със САЩ благодарение на предишното си участие в специалните сили.

„Хората, които са предприели тези действия тук, разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако поканят "Вагнер", допълни Нюланд.

След преврата на 26 юли САЩ спряха помощта за развитие, сигурност и правоприлагане за Нигер в размер на над 100 млн. долара, посочва "Файненшъл таймс". Според американски служители стотици милиони долари помощ са застрашени, ако военната хунта не възстанови демократично избраното правителство на Нигер. В страната има около 1100 американски военнослужещи в рамките на мисия за сътрудничество в областта на сигурността, която е спряна, въпреки че те остават на терен.

Представители на САЩ и Европа се надяват кризата да приключи с посредничество преди извънредната среща на върха на ЕКОВАС в четвъртък, на която може да бъде взето решение за евентуална военна интервенция.

Дипломацията е предпочитаният начин за решаване на кризата, провокирана от държавния преврат в Нигер, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Радио "Франс ентернасионал", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ясно е, че дипломацията е предпочитаният начин за решаване на тази ситуация. Това е подходът на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), това е и нашият подход - ние подкрепяме усилията на ЕКОВАС за възстановяване на конституционния ред", изтъкна Блинкън.

"Това, на което ставаме свидетели в Нигер, буди съжаление и няма да донесе нищо на страната и на народа на Нигер", каза още Блинкън, като подчерта, че САЩ и други страни са поставени "в позиция, в която трябва да преустановим помощта си за Нигер".

Нигерската хунта обяви снощи, че назначава за премиер бившия министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн, предаде Франс прес.

През 2001 г. бившият президент Мамаду Танджа назначи Али Махаман Ламин Зейн за ръководител на кабинета си, а през 2002 г. - за министър на финансите, за да се справи със сложната икономическа и финансова ситуация в Нигер.

Али Махаман Ламин Зейн беше финансов министър до свалянето на Мамаду Танджа с държавен преврат през 2010 г., припомня Франс прес, цитирана от БТА.

#Нигер #преврат #Виктория Нюланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници