Директорът на НЗОК: 1,2 млн. българи нямат здравни осигуровки

Директорът на НЗОК: 1,2 млн. българи нямат здравни осигуровки
Пламен Цеков е категоричен, че касата се стреми с ограничения финансов ресурс, с който разполага, да заплаща лечението на българските граждани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

1,2 милиона българи са здравно неосигурени, съобщи директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков.

„На практика се оказва, че голяма част от тези неосигурени лица, когато имат нужда от медицинска помощ, възстановяват правата си и в закона е разписано, че ако човек възстанови за последните три години вноските, той може да си върне здравните права," обясни Пламен Цеков, цитиран от „Фокус".

Той допълни, че все още не са въведени административни санкции за гражданите, които не са внесли здравните си вноски, но настоящият механизъм не работи добре и въвеждането на санкционираща мярка би довело до очакваните резултати.

Пламен Цеков каза още, че подкрепя идеята да има определени административни услуги, които не нарушават правата на гражданите, да бъдат реализирани ако съответното лице не е платило осигуровките си.

Относно лекарствата за онкоболните, д-р Пламен Цеков заяви, че процедурата по договаряне на онкомедикаментите вече е приключила . По думите му, при медикаментите за онкоболните има спад в цената, но не в такава степен, която се очаква от обществото.

Директорът на НЗОК подчерта, че по отношение на инкретин-базирана терапия се е вдигнал повече шум от необходимото. Според него това е методът през последните години, с който НЗОК е принуждавана да се движи в посока на определени желания.

Той бе категоричен, че касата се стреми с ограничения финансов ресурс, с който разполага, да заплаща лечението на българските граждани.

Пламен Цеков каза още, че здравната каса функционира добре към момента. Той допълни, че са зададени параметри от бюджета се изпълняват и се следят стриктно и подчерта, че е направил някои кадрови промени в касата и екипът, с който той ще работи от тук нататък вече е сформиран.

#Пламен Цеков #НЗОК #Национална здравноосигурителна каса #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници