Консултативен съвет ще помага на правителството за защитата от бедствия

Консултативен съвет ще помага на правителството за защитата от бедствия
Съветът ще бъде постоянно действащ консултативен орган и ще поеме функциите на национална платформа за намаляване на риска от бедствия като земетресението в Перник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството създаде Консултативен съвет, който да съдейства при формиране на държавната политика в областта на защитата при бедствия.

Съветът ще бъде постоянно действащ консултативен орган и ще поеме функциите на национална платформа за намаляване на риска от бедствия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Задачите на Консултативния съвет са разработване и координиране на националните политики и прилагането на добри практики, свързани със защитата при бедствия, организация на разработването на стратегия за намаляване на риска от бедствия и на годишни доклади до Секретариата на Международната стратегия за намаляване на бедствията на ООН, координацията на изграждането и интегрирането на системи за мониторинг и др.

Председател на Съвета ще бъде министърът на вътрешните работи, а секретар – директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

Членове са заместник-министри и председателите на ДАНС, на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси", на Агенцията за ядрено регулиране, на Български Червен кръст (БЧК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Българска стопанска камара (БСК) и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Междувременно от МВР съобщиха, че работата по преодоляване на последствията от земетресението в областите София и Перник продължава.

И в сряда във възстановителните работи ще се включат над 1500 служители на вътрешното министерство и над 100 единици техника.

В разчистването и укрепителните дейности ще участва и целият свободен от дежурство състав на пернишката пожарна.

#Консултативен съвет #земетресение #пожарна #Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници