Плевнелиев: С дуалната система не всеки трябва да бъде висшист, за да получи перспектива в живота

Плевнелиев: С дуалната система не всеки трябва да бъде висшист, за да получи перспектива в живота
Източник: vevesti.bg
A A+ A++ A

 

Дуалната система на образование ни казва, че не всеки трябва да бъде висшист, за да получи достойна перспектива в живота си, за да може да има знания и умения, и за да може да се реализира достойно по своя житейски път. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриване на паралелка за дуално обучение по професия „Електротехник” в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“, предаде БГНЕС.

„Днес откриваме нова паралелка, по нова специалност по дуалната система и може би от всички в прекрасния училищен двор аз съм най-щастливият, защото от 1992 г. в българския парламент текат дебати след дебати за въвеждането на дуалната система на образование”, призна държавният глава пред събралите се ученици.

Той коментира, че в продължение на десетилетия всички сме гледали към Швейцария, която отдавна е елиминирала младежката безработица и там такова понятие няма. Десетилетия сме гледали и към Германи, и Австрия, и сме си казвали – „вижте какво постигат – там бизнесът и образованието се заедно”. Президентът подчерта, че там политиците отдавна са дали път на дуалната система на образование.

„Днес, когато гледаме на картата на безработицата в Европа да, много е елементарно и ясно, и беше така от десетки години. От една страна имате всички държави в ЕС, където безработицата е от 10% и нагоре, а младежката безработица е още по-драматично висока. Имате и 6 държави, където младежката безработица е буквално елиминирана, а безработицата е изключително ниска. Това са Швейцария, Германия, Австрия, Холандия и Дания, където има дуална система на образование”, заяви държавният глава.

„Усмихвам се и съм много щастлив с вас, защото виждам ефекта на доминото и това беше предизборно обещание на българския държавен глава. Решихме да се учим от най-добрите – от швейцарците”, посочи Плевнелиев и призова да си спомним къде сме били само преди 3-4 години, когато само 1 училище е участвало в дуалната система, а сега са 16, с десетки професии, 11 града и много работодатели.

„Заедно с вас съм в този проект за една България, в която младите да имат своето достойно място и бъдеще, да имат знания, но и умения да могат да пипнат нещо с двете си ръце и да го направят както трябва”, убеден е още Росен Плевнелиев. 

#Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници