Румъния запазва курса си към ЕС

Румъния запазва курса си към ЕС
Източник: www.banker.bg
A A+ A++ A

 

Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че срокът за присъединяване на Румъния към еврозоната през 2019 е бил "твърде оптимистичен" и дори "нереалистичен", предаде БГНЕС.

Преди заминаването си за срещата на върха на ЕС в Братислава, която започва в петък, Йоханис потвърди, че "по въпроса за задълбочаване на интеграцията на Румъния в ЕС има два стратегически приоритета: интеграция в еврозоната и в Шенгенското пространство. "Ние искаме да се присъединим и към двете", обяви той, цитиран от ТАСС.

За бъдещето на ЕС румънският президент призова "да се преодолее днешната инертност, която може да се констатира в европейския проект, да му се придаде политически импулс, да се върне вътрешното и външното доверие към европейския проект, да се приближи Съюзът към европейците. Много е важно да се избегне фрагментиране на ЕС", каза президентът.

"Приоритет за всички страни трябва да бъде укрепването на контрола на границите", подчерта Йоханис.

"Европейските граждани трябва да се чувстват в безопасност там, където те живеят. За това ни е нужно и възраждане на европейската отбранителна промишленост. Съюз, който не може да защити себе си, който не може да осигури надеждност на границите си - това не е съюза, който ние искаме", каза Йоханис. 

 

#Клаус Йоханис #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници