Гърци протестират срещу приема на деца на бежанци в местните училища

Гърци протестират срещу приема на деца на бежанци в местните училища
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

Протести срещу присъствието на бежанци по гръцките острови организират местните жители. Те са недоволни както от наличието на мигрантски лагери, така и от приема на бежански деца в местните училища, предаде БНР.

Кметовете на гръцките острови предупреждават за напрежение както сред самите мигранти, така и сред жителите. На остров Хиос проведоха протестна демонстрация с искане да прехвърлят мигрантите в Атина. Полицията използва сълзотворен газ.

На остров Лесбос имаше сблъсък между мигрантите в самия лагер. Местната власт на остров Крит допусна приемането на 2 хиляди бежанци след допитване до жителите.

Във връзка с началото на учебната година родители реагират срещу децата на бежанците, които учат в гръцките училища. Родителите се страхуват от разпространение на заразни болести. Скандал предизвика изказване на кмета на Ореокастро, в близост до Солун, който прикани родителите да вземат закона в ръце и да не допуснат в училище бежанци. Прокуратурата разследва случая с обвинение за расистки изявления.

В същото време в други училища родителите събират средства и учебни помагала за децата на бежанците. Предлагат дори да поемат изхранването им. Много гръцки семейства подават молби за осиновяване на деца без родители от бежанските лагери.

Властите подозират, че протестите са организирани от крайнодясната партия "Златна зора".

#протести #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници