Значителен спад на насилието в Сирия след примирието

Значителен спад на насилието в Сирия след примирието
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура обяви, че там се наблюдава значителен спад в насилието през първите 24 часа от влизането в сила на примирието. То беше изработено и прието от американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров след дълги преговори през миналия уикенд, предаде БНТ.

На пресконференция в Женева Де Мистура заяви, че към този момент в провинциите Хама, Латакия, Алепо и Идлиб спокойствието надделява и текущият водещ приоритет в страната е подобреното положение да се запази и в следващите 48 часа.

"В сравнение с предишните дни със сигурност имаме значителен спад в насилието. Разбира се, това са само 24 часа, от изключителна важност е да пресечем границата от 48 часа, защото именно тогава ситуацията ще бъде разгледана от двамата отговорни души, които уговориха прекратяването на огъня", каза специалният пратеник за ООН в Сирия Стафан де Мистура.

Де Мистура подчерта още, че моментното успокояване на обстановката ще бъде използвано, за да се предоставят хуманитарни помощи на многото нуждаещи се в цялата страна.

"Камиони са в готовност да потеглят. Очакваме единствено оторизация от правителството и молим кабинетът да ни я даде максимално бързо", каза още той.

Междувременно военновъздушните сили на международната коалиция, която се бори срещу "Ислямска държава" в Близкия изток, унищожиха ключова сграда за производство на химически оръжия за терористичната организация в град Мосул. Това остава най-голямото населено място под контрола на ислямистката групировка и превземането му остава приоритет за коалиционните сили.

По последни данни американското разузнаване подготвя логистична база в близост до града, а ООН се готви за една от най-сложните хуманитарни акции в историята си.

#ООН #Стафан де Мистура #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници