Оланд даде надежда на Румъния за членство в Шенген

Оланд даде надежда на Румъния за членство в Шенген
Източник: news.bg
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд заяви днес в Букурещ, че проверките за сигурност на румънските летища могат да помогнат на Шенген, с което даде надежда, че Румъния се приближава към членство в пространството за свободно движение, предаде БНТ.

Оланд отбеляза, че Румъния е приложила програмата PNR (Passenger Name Record) за проверка на пътниците на румънските летища.

"Това е важна структура за нашата сигурност. За нас това е основен момент в борбата срещу тероризма и поради тази причина трябва да има разговори в Брюксел, за да се види как румънските летища могат да допринесат на Шенгенското пространство чрез своята ефективност", каза френският президент.

Румъния се опитва да влезе в Шенген от години, но не успява да си осигури единодушно съгласие на 26-те членки, отчасти заради тревоги по отношение на корупцията, отбелязва АП.

Румънският президент Клаус Йоханис приветства изявленията на Оланд, като отбеляза, че Румъния се е почувствала подкрепена от Франция в стремежа си за присъединяване към Шенгенското пространство, където между държавите не се прилагат паспортни и други проверки.

"Румъния действа отдавна като фактически член на Шенген", посочи Йоханис.

Говорейки преди срещата на високо равнище на ЕС в Братислава след гласуването във Великобритания за напускане на съюза, Оланд каза: "Европа трябва да бъде надежда. Ако няма надежда, вече не е Европа." Френският президент отбеляза, че "тази надежда се е изпарила". "Ние трябва да съживим тази надежда чрез младите хора в Европа, мобилност, изследвания, възможност за развитие, за намиране на работа; това е приоритетът, който ще подчертая в Братислава."

Румъния и Франция се надяват днешното посещение на Оланд в Букурещ да даде тласък на взаимната търговия и да укрепи двустранните отношения между традиционните съюзници, отбелязва АП. Франция има 450 компании в страната, които осигуряват 100 000 работни места. Франция е също така първият избор на румънските студенти, които решават да следват в чужбина, отбеляза френският държавен глава.

Франсоа Оланд положи венец на гроба на незнайния воин по-рано днес, като посочи, че това е първата държавна визита на френски президент в Румъния, откакто за последен път Жак Ширак посети страната през 1997 г.

По-късно днес Оланд ще открие завод на Еърбъс в град Гимбав в централната част на страната, където ще се произвеждат военни и граждански хеликоптери от следващата година. Заводът ще заработи на пълна мощност до 2020 г., произвеждайки 15 хеликоптера годишно и създавайки 350 работни места, съобщиха представители на компанията.

Френският президент се придружава в Румъния от 30 директори на френски компании.

#Франсоа Оланд #Румъния #Шенген #Клаус Йоханис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници