Бившият държавен глава на Черна гора с присъда четири години в затвора

Бившият държавен глава на Черна гора с присъда четири години в затвора
Източник: balkanpro.ru
A A+ A++ A

 

Бившият президент на Сърбия и Черна гора Светозар Марович получи присъда от близо четири години затвор по обвинения в корупция, предаде БГНЕС.

Според решението на съда в Подгорица 61-годишният Марович, който служи като държавен глава на Сърбия и Черна гора от 2003 г. до 2006 г., получава 46-месечна присъда. Тя идва, след като по-рано той сключи споразумение с прокуратурата.

Марович е обвинен в участие в съмнителна покупка на земя и споразумения за строеж в курорта Будва, дело на компанията на сина му.

В изявлението на съда се посочва, че бившият президент е признал за извършените от него престъпления и освен ефективната присъда ще трябва да заплати и глоба в размер на 1,1 млн. евро. Към това той също така ще трябва да направи дарение за благотворителност в размер на 100 000 евро.

Синът на Марович – Милош, както и другите му две деца, Драган и Миряна, също са арестувани във връзка със случая.

Срещу другата му дъщеря Милена и четирима членове на семейството се води разследване.

Марович, който дълги години се смяташе за основен идеолог на управляващата в страната Демократична партия на социалистите (ДПС), подаде оставка от поста си на директор на политическия съвет на партията на премиера Мило Джуканович.

Сърбия и Черна гора бяха последните две държави, които останаха заедно след разпада на Югославия. Марович беше единственият президент на тяхното обединение, което продължи до 2006 г., когато Черна гора обяви своята независимост.

#Светозар Марович #присъда #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници