Франция: Масова „зараза с дълговата криза”, ако Гърция отхвърли еврото

Франция: Масова „зараза с дълговата криза”, ако Гърция отхвърли еврото
Министърът на финансите на Франция Пиер Московиси. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Излизането на Атина от валутния съюз на Общността ще предизвика „зараза с дълговата криза с непредвидими измерения“, заяви френският министър на финансите Пиер Московиси.

По думите му Франция остава вярна на общата европейска позиция „за“ оставането на Гърция в еврозоната.

Според финансиста Франция, начело с новия президент Франсоа Оланд, е готова да направи всичко възможно, за да предотврати подобен сценарий.

„Трябва да се направи всичко възможно, за да се помогне на проевропейските и подкрепящите еврото сили в Гърция. Трябва да се предложат мерки за стимулиране на растежа и гърците да си възвърнат надеждата“, коментира Московиси пред АФП, цитиран от bTV.

Според него са възможни компромиси с Германия по редица френски предложения за стимулиране на ръста в Европа, въпреки че двете страни в момента имат разногласия по въпроса за еврооблигациите.

„Компромис е възможен, особено по отношение на увеличаването на капитала на Европейската инвестиционна банка, мобилизирането на неизползваните структурни фондове и създаването на европейски данък за финансовите транзакции“, заяви Московиси след среща с германския си колега Волфганг Шойбле в Берлин.

#Берлин #Волфганг Шойбле #Европейската инвестиционна банка #Европа #Германия #президент #Франсоа Оланд #Пиер Московиси #Министър на финансите #еврозона #дълговата криза #Атина #Франция #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници