Съдят кандидатката на Зелената партия за президент в САЩ

Съдят кандидатката на Зелената партия за президент в САЩ
www.kbzk.com
A A+ A++ A

 

Властите в американския щат Северна Дакота повдигнаха вчера обвинения срещу кандидатката на Зелената партия за президент на САЩ Джил Стийн. Тя е писала със спрей върху булдозер по време на протестна акция срещу строежа на нефтопровода Dakota Access, пише БГНЕС.

Във вторник Стийн, за която подкрепата в национален мащаб като кандидат президент е едноцифрена, се включи в протестите на племето сиукси, известно като Изправената скала, срещу прокарването на тръбопровода с дължина 1 931 километра през земите им.

Сиуксите смятат, че нефтопроводът, който ще минава и през три други щата, ще се отрази на питейната вода и ще наложи разрушаването на свещени места и исторически обекти.

Активисти къмпингуват от месеци на пътя на тръбопровода, близо до резервата на Изправената скала, за да попречат на полагането на тръби под река Мисури, която е основен източник на вода за пиене в района.

Стийн, кандидатът й за вицепрезидент Аджаму Барака и 200 техни привърженици незаконно влезли в частен парцел, където били булдозерите и нанесли щети на техниката, съобщиха от шерифството в окръг Мортън.

Някои от участниците в акцията били с маски и носели брадвички и ножове.

Стийн и Барака са обвинени в незаконно влизане в частна собственост и нанасяне на наказуеми щети. В Северна Дакота по тези обвинения те може да получат 30 дни затвор, 1 500 долара глоба или и двете. Активистите определят действията си като „гражданско неподчинение”.

Стийн разпространи изявление, в която настоява властите да започнат разследване на истинския вандализъм в резервата на Изправената скала.

Очаква се утре федерален съдия да наложи временна забрана върху строителните работи под коритото на река Мисури.

#власти #Повдигнаха #обвинения #спрей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници